Robotok, akik ismernek téged: veszély vagy segítség?


Az emberek gyakran irracionálisan, vagy ahogy egy mesterséges intelligencia mondaná, "szuboptimálisan" viselkednek. Ezt a jelenséget a kutatók régóta próbálják megérteni és modellezni. Most az MIT és a Washingtoni Egyetem kutatói egy új módszert dolgoztak ki az emberi viselkedés előrejelzésére, amely figyelembe veszi az emberek "hibás" döntéshozatali mechanizmusait. A kutatók által létrehozott "látens következtetési költségvetési modell" (latent inference budget model) az ágensek korábbi cselekedetei alapján következtet azok "számítási korlátaira". Ezek a korlátok vezetnek a szuboptimális döntésekhez. Az embereknél ilyen korlát gyakran az idő - nehéz döntési helyzetekben általában nem töltünk órákat az összes lehetséges kimenetel végiggondolásával, hanem gyorsan döntünk, anélkül, hogy minden rendelkezésre álló információt figyelembe vennénk. Bár léteznek modellek, amelyek számolnak az irracionális döntéshozatallal, ezek csak véletlenszerű hibákat jeleznek előre. A valóságban azonban az emberek hibái jellemző mintázatokat követnek. Az új modell képes gyorsan felismerni ezeket a mintázatokat, és azok alapján előre jelezni a jövőbeli viselkedést. A kutatók három teszten is kipróbálták a modellt, és azt találták, hogy az általában jobban teljesít a régieknél: legalább olyan jó vagy jobb volt egy számítógépes algoritmus útvonalának előrejelzésében egy labirintusban, egy emberi sakkozó következő lépésének megjósolásában, és annak meghatározásában, hogy egy emberi beszélő mit próbált mondani egy rövid megnyilatkozás alapján.

A tervezés kulcsfontosságú az emberi viselkedésben

Jacob, a kutatás egyik vezetője szerint a folyamat rávilágított, mennyire alapvető a tervezés az emberi viselkedésben. Az emberek nem eredendően racionálisak vagy irracionálisak, csak egyesek több, mások kevesebb időt szánnak cselekedeteik megtervezésére. "Végső soron azt láttuk, hogy a tervezés mélysége, vagyis az, hogy valaki mennyi ideig gondolkodik a problémán, nagyon jó proxy az emberi viselkedés előrejelzésére" - nyilatkozta Jacob.

Jövőbeli alkalmazások: robotok és AI asszisztensek

A kutatók úgy vélik, a modell a jövőben felhasználható lehet robotsegédek és AI asszisztensek fejlesztésében. Ha az AI látja, hogy az ember éppen hibát készül elkövetni a korábbi viselkedése alapján, közbeléphet és jobb megoldást javasolhat. Vagy alkalmazkodhat az emberi együttműködő gyengeségeihez. Ez nem az első kísérlet olyan eszközök fejlesztésére, amelyek segítik az AI-t az emberi döntéshozatal előrejelzésében. A legtöbb kutató, aki ezen a területen dolgozik, pozitív jövőképeket vizionál: az AI zökkenőmentesen koordinálhatja cselekedeteit a miénkkel, segítséget nyújthat a mindennapi feladatokban, növelheti a munkahelyi produktivitást, vagy akár ivócimboránk is lehet. Vannak azonban disztópikus lehetőségek is. A részletesen kidolgozott, emberi viselkedést előrejelző AI modellek rosszindulatú szereplők kezében manipulációs eszközzé is válhatnak. Ha elég adat áll rendelkezésre arról, hogyan reagálnak az emberek különböző ingerekre, az AI úgy programozható, hogy olyan reakciókat váltson ki, amelyek esetleg nem állnak az érintett egyének érdekében. Ha az AI ebben nagyon jó lesz, az újra felveti majd a kérdést: szabad akarattal rendelkező ágensek vagyunk-e, vagy csupán külső erőkre reagáló automaták? 
  (Eredeti cikk: bigthink.com)

Népszerű bejegyzések