Személyiség-felismerés: a jobb döntések kulcsa


Az érzelmi intelligencia kétségtelenül fontos készség a munkahelyen, de önmagában nem elegendő a sikeres együttműködéshez és a jó döntéshozatalhoz. Ahhoz, hogy valóban megértsük a körülöttünk lévő embereket, a pillanatnyi érzelmeiken túl a személyiségüket is ismernünk kell. Ezt a képességet nevezzük perceptivitásnak, és a kutatások szerint szoros összefüggésben áll a jobb teljesítménnyel.

A perceptivitás lényege, hogy képesek vagyunk felismerni mások személyiségének mélyebb rétegeit, motivációit, gondolkodásmódját. Ez a készség lehetővé teszi, hogy pontosabban ítéljük meg, kiben bízhatunk, kivel érdemes együttműködni, kihez fordulhatunk új ötletekkel. Számos tanulmány kimutatta, hogy bizonyos személyiségjegyek szoros összefüggésben állnak a munkahelyi teljesítménnyel, így ha képesek vagyunk ezeket felismerni másokban, nagy előnyre tehetünk szert.

A személyiség megértésének előnyei

Saját tapasztalataim is megerősítik, hogy a perceptivitás kulcsfontosságú a vezetők és menedzserek számára. Azok az ügyfeleim, akik rosszul mérték fel munkatársaik személyiségét, vagy meg sem próbálták ezt megtenni, szinte mindig megbánták később. Azok viszont, akik jól ráéreztek mások jellemére, sokkal jobb döntéseket tudtak hozni, amelyek busásan megtérültek.

A személyiségből fakadó mélyebb összefüggések megértése és a döntéshozatalba való beépítése lehetővé tette a vezetők és a vállalatok számára, hogy kiemelkedő eredményeket érjenek el komoly kihívások közepette is. Egyik ügyfelem, egy nagy ügyvédi iroda például egy igen problémás, de kiemelkedően teljesítő és nagy bevételt hozó partner (nevezzük Dávidnak) esetével szembesült. A megoldás kulcsa Dávid személyiségének alapos felmérése volt, amely feltárta erősségeit és fejlesztendő területeit egyaránt. Az eredmények alapján sikerült olyan stratégiát kidolgozni, amely lehetővé tette Dávid számára, hogy kontrollálni tudja negatív viselkedését, miközben megtarthatta a sikerhez hozzájáruló pozitív tulajdonságait.

Hogyan fejleszthető a perceptivitás?

A jó hír az, hogy a perceptivitás fejleszthető készség. Bizonyos személyiségjegyek, mint a kapcsolatorientáltság, a barátságosság és a pozitív szemlélet eleve jobb perceptivitással párosulnak, de akkor is sokat tehetünk e téren, ha ezek a tulajdonságok kevésbé jellemzők ránk. Elsajátíthatunk olyan készségeket, szokásokat, amelyek segítenek jobban megismerni és megérteni másokat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a perceptivitás nem ad tökéletes képet sem magunkról, sem másokról, de a megszerzett tudás a mindennapokban is jól hasznosítható. Nagy előnyt jelent a felszínes sztereotípiákkal, rövidre zárásokkal szemben, amelyeket az emberek általában használnak mások megítélésekor. A faj, vallás, társadalmi-gazdasági helyzet, politikai nézetek helyett a valódi jellemet ismerhetjük meg, és erre alapozva hozhatunk jobb döntéseket az emberekkel kapcsolatban.

(Eredeti cikk: bigthink.com)

Népszerű bejegyzések