Szextorzió: tabutéma, amiről beszélnünk kell


Egy új nemzetközi tanulmány rávilágított arra, hogy a képalapú visszaélések, az úgynevezett "szextorzió" előfordulása a felnőtt férfiak és nők körében gyakoribb, mint korábban gondolták. A kutatás azt is feltárta, hogy jelentős átfedés van az elkövetők és az áldozatok között. A szextorzió egy online zsarolási forma, amelyben az elkövető kényszeríti vagy ráveszi az áldozatot, hogy intim képeket vagy videókat küldjön magáról, majd azzal fenyegetőzik, hogy megosztja ezeket a felvételeket, ha nem teljesítik a pénzre, szexuális szolgáltatásokra vagy további explicitebb képekre vonatkozó követeléseit.

A kutatás főbb megállapításai

A tanulmány, melyet az ausztráliai RMIT Egyetem vezetett a Google-lal együttműködésben, 10 országból összesen 16 693 felnőtt bevonásával készült. Az eredmények szerint a résztvevők 14,5%-át, azaz nagyjából minden hetedik embert fenyegettek már meg azzal, hogy intim képeit nyilvánosságra hozzák. A válaszadók 4,8%-a vallotta magát szextorzió elkövetőjének. Az áldozattá válás Mexikóban (17,3%), az Egyesült Államokban (16%), Ausztráliában (15,9%) és Dél-Koreában (14,3%) volt a leggyakoribb. Az elkövetés jelentősen magasabb arányú volt Dél-Koreában (11,4%) a többi kilenc országhoz képest. Nemi különbségek is kirajzolódtak: a férfiak 15,7%-a, a nők 13,4%-a számolt be áldozattá válásról. Az LMBTQ+ résztvevők több mint kétszer olyan gyakran tapasztaltak szextorziót, mint a nem LMBTQ+ válaszadók.

Kapcsolat az életkor és az érintettség között

Az életkor és az áldozattá válás között is szignifikáns összefüggést találtak a kutatók. A 18-24 éves korosztály csaknem kétszer olyan valószínűséggel vált áldozattá, mint a 35-49 évesek, és háromszor olyan valószínűséggel, mint az 50-64 év közöttiek. A 35 év alattiak nagyobb valószínűséggel voltak elkövetők is az idősebbekhez képest.

Elkövetők és áldozatok közötti átfedések

A tanulmány rámutatott az elkövetők és áldozatok közötti jelentős átfedésre is. Az elkövetők 85,2%-a jelezte, hogy valamikor ők maguk is áldozatul estek szextorziónak. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az intim képeket megtorlásként vagy "szemet szemért" helyzetekben használják.

Megelőzés és támogatás

A kutatók szerint a szextorzió elleni küzdelem legjobb módja az oktatás. Célzott prevenciós programokra van szükség a veszélyeztetett csoportok, különösen a fiúk és fiatal férfiak számára. Emellett elengedhetetlen az áldozatok támogatása, beleértve a tanácsadást, jogi segítségnyújtást és mentális egészségügyi krízistámogatást. A szakembereknek képesnek kell lenniük felismerni a szextorzió jeleit, és megfelelő, traumatudatos módon reagálni. Fontos, hogy a szextorzió témája bekerüljön a partnerbántalmazásról és párkapcsolati erőszakról szóló diskurzusokba, ne csak a pénzügyi csalások kontextusában beszéljünk róla. 

  Eredeti cikk: newatlas.com

Népszerű bejegyzések