Új atomkorszak kezdődik Amerikában


Bill Gates, a Microsoft társalapítója és a világ egyik leggazdagabb embere segédkezett az alapkőletételnél, amely az Egyesült Államok első, következő generációs atomreaktorának építését jelzi. A TerraPower és az Energiaügyi Minisztérium közös projektje egy nátrium hűtésű tesztreaktort tervez építeni a wyomingi Kemmererben 2030-ig. Bár az Egyesült Államok úttörő szerepet játszott a kereskedelmi célú nukleáris energia fejlesztésében, az amerikai atomenergia ipar évtizedek óta stagnál. 1978 óta mindössze két erőmű építése kezdődött meg - ez 2013-ban történt, azóta pedig egy sem. Ami még rosszabb, ezek mind hagyományos, nyomottvizes és forralóvizes reaktorok voltak, az 1970-es évek óta egyetlen fejlett típust sem építettek. Ennek számos oka van. A gazdasági tényezők is szerepet játszottak, mivel a legtöbb amerikai reaktor lényegében egyedi, és az reaktorok elhelyezéséhez szükséges építési költségek csillagászatiak. A politika is tényező volt, egy erős környezetvédő lobbi rutinszerűen ellenez minden projektet és rengeteg ellenséges szabályozást erőltet keresztül. Ezután ott van a nukleáris hulladék problémája, az USA megtagadja mind a megfelelő tárolólétesítmények megvalósítását, mind a nagy aktivitású hulladékok újrafeldolgozását, ahogyan az más országokban rutinszerűen történik.

A Natrium projekt

Gates-nek azonban más elképzelései vannak, és mivel néhány milliárd dollár összegyűlt a fiókjában, 2008-ban megalapította a TerraPower vállalatot azzal a céllal, hogy megépítse az USA első kereskedelmi, negyedik generációs reaktorát. A Natriumnak nevezett projekt egy 345 MW-os olvadt nátrium reaktor, amely egy 1 GWh kapacitású olvadt só energiatároló rendszerhez csatlakozik. A reaktor úgy lett tervezve, hogy a szél- és napenergia, mint időszakos energiaforrások tartalékaként szolgálhasson. Az elgondolás az, hogy a reaktor állandó ütemben termel energiát, ami a leghatékonyabb megközelítés, és az energiát hő formájában tárolja az olvadt sóban. Amikor nem fúj a szél, vagy túl gyorsan fúj, vagy nem süt a nap, az olvadt sót használják gőz előállítására, hogy turbinákat forgassanak és áramot termeljenek. A Natrium a GEHitachi cég PRISM integrált gyors reaktor dizájnján alapul. Ez egy moduláris, olvadt nátrium hűtésű reaktor, amely nagy dúsítású, alacsony dúsítású uránnal (HALEU) működik, 5-20% urán tartalommal. A nátrium hűtőközegként történő használatával a reaktor 785 K hőmérséklet-tartománnyal rendelkezik, ami nyolcszorosa a vízének. Emellett a nátrium normál környezeti nyomáson tud működni, nem korrozív és nem bomlik le úgy, ahogy a víz.

Számos előnnyel rendelkezik

A reaktort úgy hirdetik, hogy eredendően biztonságos, mert a kialakítás automatikusan korlátozza a nukleáris reakciót, és vészhelyzet esetén a leállítási eljárás passzív és gravitáció által működtetett. További előnye, hogy kisebb, mint a hagyományos atomerőművek, gyorsabban és olcsóbban lehet megépíteni, és háromszor hatékonyabb. A 2024. június 10-i alapkőletétel eddig nagyrészt szimbolikus, mivel az Amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság csak most hagyta jóvá a TerraPower építési engedélyét felülvizsgálatra, és a bürokrácia kerekei meglehetősen finoman (és lassan) őrölnek. Ennek eredményeként Gates azt mondja, hogy a vállalat az erőmű nem nukleáris részének építésére összpontosít, beleértve a gőzturbinák energia szigetét. Ha a pályázatok sikeresek lesznek, a reaktor építése 2026-ban kezdődhet meg. "Hiszem, hogy a TerraPower által itt épített következő generációs atomerőmű fogja meghajtani nemzetünk - és a világ - jövőjét" - mondta Gates. "Minden, amit teszünk, elektromosságon alapul: épületek, technológia, és egyre inkább a közlekedés is. Gazdasági és éghajlati céljaink eléréséhez több tiszta energiára van szükségünk, nem kevesebbre. A Kemmererben letett alapkő hamarosan Amerika energetikai jövőjének sarokköve lesz. Ma megtettük a legnagyobb lépést a biztonságos, bőséges, szén-dioxid-mentes energia felé." 

  Eredeti cikk: newatlas.com

Népszerű bejegyzések