Űrhajósokat fenyegető napkitörések a Marson


A NASA egyik legfontosabb feladata, hogy megvédje asztronautáit az űrben leselkedő veszélyektől, köztük a napviharoktól. Ezek a Napból érkező intenzív sugárzási kitörések komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, és megzavarhatják a műszerek működését. A probléma jelentősége hatványozottan növekszik, ahogy az emberiség egyre messzebb merészkedik a Föld védelmező magnetoszférájától. Az 1859-es Carrington-esemény drámai példája annak, milyen pusztítást képesek okozni a napkitörések. A hatalmas elektromágneses vihar megzavarta a távírórendszereket, sarki fényt varázsolt az éjszakai égboltra, és madárcsicsergésre ébresztette az embereket éjfél után. Egy hasonló méretű vihar napjainkban leállíthatná a műholdas kommunikációt, az elektromos hálózatokat, és megzavarná a repülőgépek navigációs rendszereit.

Kutatások a veszélyek feltérképezésére

A NASA számos küldetést indított, hogy jobban megértse a napviharok hatásait: - A MAVEN szonda 2014 óta kering a Mars körül, és a bolygó felső légkörében méri a sugárzást és a napszél részecskéit. A mostani napciklus maximuma különösen értékes adatokkal szolgálhat a jövőbeli Mars-missziók tervezéséhez. - A Curiosity marsjáró fedélzetén található RAD műszer a felszíni sugárzást méri. Ezek az adatok segítenek megbecsülni, milyen dózisnak lennének kitéve az asztronauták egy esetleges napvihar során. - 2025-ben a NASA megkezdi a Gateway holdállomás építését, amely három műszerrel (HERMES, ERSA, IDA) vizsgálja majd az űridőjárást. Ezek segítenek feltérképezni a sugárzási környezetet, és tesztelik az állomás árnyékolásának hatékonyságát.

Felkészülés a jövőbeli küldetésekre

Az Apollo-program idején a Föld magnetoszférája még elegendő védelmet nyújtott az asztronautáknak. A Holdon vagy a Marson azonban jóval erősebb sugárzásnak lesznek kitéve. A mostani kutatások eredményei kulcsfontosságúak lesznek a jövőbeli holdállomások és Mars-kolóniák tervezéséhez, az űrhajósok biztonságának szavatolásához. A NASA tudósai lázasan dolgoznak, hogy minél többet megtudjanak a napviharok természetéről és hatásairól. Munkájuk nyomán olyan új technológiák születhetnek, amelyek nem csak az űrutazást teszik biztonságosabbá, de a földi életünket is jobbá, védetettebbé tehetik a kozmikus veszélyekkel szemben. 

  (Eredeti cikk: freethink.com)

Népszerű bejegyzések