Űrtechnológiai katasztrófák fedhetik fel a fejlett földönkívülieket


Az űrkutatás és a csillagászat területén izgalmas új fejlemény látott napvilágot: tudósok egy csoportja újszerű módszert javasolt földönkívüli civilizációk felkutatására. Az elképzelés szerint a hipotetikus féregjárat-meghajtók összeomlása során keletkező gravitációs hullámokat figyelhetnénk meg a Földről. Ez a koncepció, bár első hallásra meghökkentőnek tűnhet, valójában Einstein általános relativitáselméletének alapelveire épül. A féregjárat-meghajtók ötlete régóta foglalkoztatja a tudósokat és a sci-fi rajongókat egyaránt. Ezek az elméleti eszközök lehetővé tennék a fénysebességnél gyorsabb utazást az űrben, ami forradalmasítaná az űrkutatást és potenciálisan lehetővé tenné távoli galaxisok felfedezését is. 

 A féregjárat-meghajtók elméleti háttere 

 Miguel Alcubierre fizikus 1994-ben dolgozta ki az első matematikai modellt a féregjárat-meghajtókra vonatkozóan. Az elmélet szerint egy űrhajó úgy érhetne el a fénysebességnél nagyobb sebességet (egy külső megfigyelő szemszögéből), hogy egy "féregjárat-buborékot" hoz létre maga körül. Ez a buborék összehúzná a teret a jármű előtt, és kitágítaná mögötte. Fontos megjegyezni, hogy ez a megoldás nem sérti az általános relativitáselméletet, hiszen nem az űrhajó gyorsul a fénysebességnél nagyobb sebességre, hanem a téridő torzul körülötte. Ez lehetővé tenné, hogy hatalmas távolságokat tegyünk meg rövid idő alatt, gyakorlatilag "áthajtva" a téridőn. 

 A negatív energia problémája 

 Az elmélet legnagyobb akadálya, hogy negatív energiát igényel a megvalósítása. A negatív energia egy olyan spekulatív energiaforma, amelyben kevesebb energia van, mint az üres térben. Jelenlegi tudásunk és technológiánk szerint ez nem létrehozható vagy megérthető jelenség. A negatív energia koncepciója szorosan kapcsolódik olyan elméleti fizikai jelenségekhez, mint a Casimir-hatás vagy a kvantummező-elmélet bizonyos aspektusai. Bár ezek a területek intenzív kutatás tárgyát képezik, még messze vagyunk attól, hogy gyakorlati alkalmazásokat fejlesszünk belőlük. 

 Új kutatási irány: az összeomlás detektálása 

 Egy új tanulmányban, amelyet Katy Clough asztrofizikus és matematikus vezetett a Queen Mary University of London-ról, kollégáival együtt azt vizsgálták, hogy egy féregjárat-meghajtó hipotetikus összeomlása kibocsáthatna-e észlelhető gravitációs hullámokat.

 A szimuláció részletei 

 A kutatók nem állítják, hogy tudják, hogyan kell féregjárat-meghajtót építeni. Ehelyett matematikai szimulációkat használtak a lehetséges elméleti viselkedésük tanulmányozására. Különösen arra összpontosítottak, mi történne, ha egy féregjárat-meghajtó "meghibásodna". Ez a megközelítés hasonló ahhoz, ahogyan a csillagászok tanulmányozzák a fekete lyukak viselkedését. Bár nem tudunk fekete lyukat létrehozni a laborban, a matematikai modellek segítségével sok mindent megtudhatunk róluk. 

 A gravitációs hullámok jelentősége 

 A LIGO (Lézer Interferométer Gravitációshullám-Obszervatórium) már bizonyította, hogy lehetséges gravitációs hullámokat észlelni. Ez a berendezés olyan kozmikus eseményekből származó hullámokat figyelt meg, mint az összeolvadó fekete lyukak vagy neutroncsillagok. A gravitációs hullámok felfedezése 2015-ben forradalmasította az asztrofizikát, új ablakot nyitva az univerzum tanulmányozására. Ez a felfedezés tette lehetővé, hogy most olyan spekulatív elméleteket is vizsgáljunk, mint a féregjárat-meghajtók összeomlása. 

A kutatás jövője 

 A csapat eredetileg egy hipotetikus gyorsuló űrhajó gravitációs hullámjeleit akarta tanulmányozni, de rájöttek, hogy a féregjárat-buborék összeomlása egyszerűbb első lépés lehet, és valószínűleg erősebb jelet produkálna. Ez a megközelítés hasonlít ahhoz, ahogy a részecskefizikusok tanulmányozzák az új részecskéket: gyakran könnyebb észlelni egy részecske bomlását vagy eltűnését, mint közvetlenül megfigyelni magát a részecskét. Ez az új kutatási irány izgalmas lehetőségeket nyit meg a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) számára, és rávilágít arra, hogy a fejlett földönkívüli civilizációk keresése során érdemes lehet olyan jeleket is figyelni, amelyek a mi jelenlegi technológiai szintünket messze meghaladó eszközök használatából vagy meghibásodásából származhatnak. 
  [Eredeti cikk: gizmodo.com]

Népszerű bejegyzések