Zeneipar forradalma: az AI átveszi az uralmat?


A mesterséges intelligencia (AI) egyre nagyobb teret nyer a zeneiparban, és ez alól a Warner Music Group sem kivétel. Robert Kyncl, a kiadóóriás vezérigazgatója szerint ideje nyitottnak lenni az AI által kínált lehetőségekre, és felkészülni a várható változásokra.

Kyncl a Vox Media 2023-as Code konferenciáján beszélt arról, hogy a zeneiparnak át kell ölelnie az AI-t, mert ez a technológia már nem zárható vissza a palackba. Véleménye szerint a mesterséges intelligencia a következő egy éven belül jelentős hatással lesz az iparágra, és erre minden szereplőnek fel kell készülnie.

AI a zenében: már nem science fiction

Az elmúlt években számos AI-alapú zenei alkalmazás és platform jelent meg, melyek bárki számára lehetővé teszik saját dalok létrehozását néhány kattintással. Ezek az eszközök egyelőre inkább kiegészítik, mintsem helyettesítik az emberi kreativitást, de fejlődésük rendkívül gyors ütemű.

A mesterséges intelligencia zenei felhasználása többek között magában foglalja a dalszerzést, a hangszerelést, a szövegírást és az énekhangok generálását. Az AI-rendszerek hatalmas mennyiségű zenei adaton tanulva képesek új, eredeti tartalmakat létrehozni, akár megadott stílusban vagy egy adott előadó stílusában is.

Kihívások és lehetőségek

Az AI térnyerése a zeneiparban számos kérdést vet fel a szerzői jogdíjak, a tulajdonjogok és az előadók szerepének vonatkozásában. Fontos, hogy az iparági szereplők mielőbb átfogó szabályozást dolgozzanak ki ezekre a területekre.

Ugyanakkor az AI új lehetőségeket is tartogat a zenészek, producerek és kiadók számára. Segítségével gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a munkafolyamat, miközben olyan kreatív irányokat nyithat meg, melyekre korábban nem volt példa. A zeneipar jövője minden bizonnyal elválaszthatatlanul összefonódik majd a mesterséges intelligenciával - az iparág szereplőin múlik, hogyan fordítják a maguk javára ezt a technológiát.

  1. Suno

    A Suno egy ingyenes AI-alapú zenei platform, amely lehetővé teszi saját dalok létrehozását néhány kattintással. Válassz ki egy stílust és hangszerelést, add meg a szöveghez kapcsolódó kulcsszavakat, és a Suno pillanatok alatt generál egy egyedi dalt. Az ingyenes verzióban havonta 50 dalt hozhatsz létre.

    https://suno.com/
  2. SongR

    A SongR egy egyszerű online AI eszköz, amely kategóriák alapján generál zenét. Bár a hangzás testreszabása korlátozottabb, mint más platformokon, a szövegekhez AI énekhanggal is hozzáadhat vokálokat. Kiváló választás gyors háttérzenék létrehozásához.

    https://www.songr.ai/
  3. MusicFX

    A MusicFX a Google AI kísérlete, amely elsősorban ambient és háttérzenék generálására alkalmas, maximum 70 másodperces hosszban. Az eszköz számos javaslatot kínál a promptok szerkesztéséhez és fejlesztéséhez, valamint egy DJ módot is tartalmaz véletlenszerű zenei mixek létrehozásához.

    https://aitestkitchen.withgoogle.com/tools/music-fx
  4. Beatoven AI

    A Beatoven AI egy átfogó zenei platform, amely a zeneipar professzionális szereplőit célozza meg. A felhasználók részletesen testreszabhatják a generált zenéket, beleértve a tempót és a hangszerelést. Az eszköz egy keverőt is tartalmaz, lehetővé téve a faderek használatát és az audió- vagy videókönyvtárból származó tartalom hozzáadását.

    https://www.beatoven.ai/
  5. Riffusion

    A Riffusion az AI-generált dalszövegekre koncentrál, 12 másodperces zenei részleteket hozva létre a megadott szövegekhez illő vokálokkal és hangszereléssel. A regisztrált felhasználók letölthetik a zenék egyes sávjait is, hogy más projektekben felhasználhassák azokat.

    https://app.riffusion.com/
  6. LimeWire AI Music Studio

    Az egykori fájlmegosztó platform új, AI-alapú inkarnációja 30 másodperces zenei részletek létrehozását teszi lehetővé a megadott promptok alapján. Az ingyenes verzió napi 4 dalt enged generálni, míg az előfizetéses csomagok ennél többet kínálnak. Az oldal szöveges és képi AI-generátorokat is tartalmaz.

    https://limewire.com/

(Eredeti cikk: gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések