Az USA új fegyvert vet be a mesterséges intelligencia kihívásaira


Az Egyesült Államok kiberbiztonsági szervezete, a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség (CISA) történelmi lépést tett a mesterséges intelligencia (AI) jelentette kihívások kezelésére: kinevezte első AI-vezetőjét. Lisa Einstein, aki korábban think tankekben dolgozott, csütörtökön foglalta el új pozícióját, ami jelzi Washington egyre növekvő elkötelezettségét az AI-szakértelem bevonására a kormányzati munkába.

Einstein kinevezése nem előzmények nélküli. Már korábban is tanácsadóként segítette a CISA-t az AI-fenyegetések kezelésében, és részt vett a Fehér Ház számára végzett AI kiberbiztonsági eszközök tesztelésében. Szakértelme kiterjedt egy innovatív, négyórás szimulációs játék megszervezésére is, amely 50 különböző képviselőt hozott össze kormányzati szervektől és olyan tech óriásoktól, mint a Microsoft és az Nvidia. A játék célja az volt, hogy a résztvevők közösen dolgozzanak ki megoldásokat potenciális AI biztonsági incidensekre.

A CISA igazgatója, Jen Easterly korábban drámai párhuzamot vont az AI és a nukleáris fegyverek között, kiemelve a technológia potenciális veszélyeit. Easterly szerint míg a nukleáris fegyvereket fejlesztő kormányok bizonyos fokú önmérsékletet tanúsítottak, addig az AI-t fejlesztő vállalatok elsősorban a profitmaximalizálásra és az üzleti versenyre összpontosítanak. Ez a megközelítésbeli különbség aggodalomra ad okot a technológia jövőbeli hatásait illetően.

Az AI és az általa jelentett fenyegetések egyre inkább a washingtoni döntéshozók figyelmének középpontjába kerülnek. Érdekes módon Joe Biden elnök állítólag csak nemrég, egy akciófilm megtekintése után kezdett el komolyabban foglalkozni a témával. Ugyanakkor a kormányzati szervek már régóta foglalkoznak a gépi tanulás és az AI jelentette kihívásokkal.

Einstein kinevezésével kapcsolatos nyilatkozatában hangsúlyozta az együttműködés fontosságát az AI előnyeinek kiaknázásában és a potenciális károk elkerülésében. Kiemelte, hogy a biztonság, a megbízhatóság és a bizalom prioritássá tétele kulcsfontosságú ebben a folyamatban.

Ez a kinevezés várhatóan katalizátorként szolgál majd más kormányzati szervek és a magánszektor számára is, hogy hasonló pozíciókat hozzanak létre és fokozzák erőfeszítéseiket az AI biztonságos és felelősségteljes fejlesztése és alkalmazása érdekében. A lépés egyértelműen jelzi, hogy az Egyesült Államok kormánya proaktívan kívánja kezelni az AI-technológia által kínált lehetőségeket és az általa jelentett kockázatokat, felismerve, hogy ez a technológia alapvetően megváltoztathatja társadalmunkat és gazdaságunkat a közeljövőben. 

Népszerű bejegyzések