Háziállatod elárulja rejtett személyiséged


A háziállatok kiválasztása és az emberi személyiség közötti kapcsolat régóta foglalkoztatja mind a tudósokat, mind a hétköznapi embereket. Egy új tanulmány szerint a kedvenc háziállatunk típusa valóban árulkodhat személyiségünkről, különösen stresszes vagy elszigetelt helyzetekben. Ez a felfedezés nem csak érdekes, de hasznos információkat is nyújthat az állattartók és a leendő gazdik számára egyaránt.

A kutatás rávilágít arra, hogy a kutyatulajdonosok általában ellenállóbbak a stresszel szemben, míg a macskatulajdonosok hajlamosabbak lehetnek a neurotikusságra. Ez a felismerés új perspektívát nyit az állattartás és a mentális egészség közötti összefüggések terén.

A kutatás főbb megállapításai

  • A kutyatulajdonosok nagyobb ellenálló képességet mutatnak stresszes helyzetekben
  • A macskatulajdonosok hajlamosabbak lehetnek a neurotikusságra
  • Az állatok kiválasztása tükrözheti a gazda már meglévő személyiségjegyeit

Jessica Oliva és Leah Michelle Baines, a James Cook Egyetem pszichológusai 329 résztvevővel végeztek felmérést. Vizsgálták, hogyan jósolhatja meg az állattartás a "Big Five" személyiségjegyeket: extraverzió, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és neurotikusság, valamint a személyes ellenálló képességet.

Kutyák vs. macskák: Mi áll a különbségek hátterében?

A kutatók nem találtak egyértelmű magyarázatot arra, miért különböznek a kutya- és macskatulajdonosok személyiségei. Felmerül a kérdés: vajon a kutyatartás fejleszti az ellenálló képességet, vagy az ellenállóbb emberek választanak inkább kutyát? Lehetséges, hogy a kutyatartással járó rendszeres séták, szocializáció és felelősségvállalás hozzájárul a gazdik ellenálló képességének fejlődéséhez, de ez további kutatásokat igényel.

Genetikai tényezők és életmódbeli hatások

Oliva tanulmánya rámutat, hogy a háziállat-választást befolyásolhatják genetikai tényezők is. "Érdekes módon bizonyítékok támasztják alá azt az elképzelést, hogy a gének irányítják egy adott faj tulajdonlását. Lehetséges, hogy a tulajdonlást befolyásoló tényezők kapcsolódnak a genetikailag meghatározott személyiségjegyekhez, így mind a személyiségjegy, mind egy adott állat birtoklására való hajlam öröklődik" - mondja Oliva.

Praktikus megfontolások az állattartásban

Az állattartás döntését mindig alaposan meg kell fontolni. Oliva hangsúlyozza: "A háziállat beszerzésének döntését mindig jól át kell gondolni, elkötelezve magunkat az állat élethosszig tartó gondozása mellett, és az állat jólétét helyezve a döntés középpontjába."

Fontos megjegyezni, hogy bár az állattartás pozitív hatással lehet a mentális egészségre, nem feltétlenül változtatja meg alapvetően a személyiséget. A legjobb háziállat az, amelyik a legjobban illik a gazda életmódjához és személyiségéhez.

A tanulmány eredményei az Anthrozoös című folyóiratban jelentek meg, további kutatásokra ösztönözve a témában. Ez a kutatási irány nemcsak az állattartók számára nyújt értékes információkat, de a mentális egészség szakemberei számára is új perspektívákat nyithat a terápiás állatok alkalmazásában és az állatasszisztált terápiák fejlesztésében.

Eredeti cikk: sciencealert.com

Népszerű bejegyzések