Rövidre vágva


Egy újság cikkeinek írása közben sokszor találkozunk azzal a nehézséggel, hogy egy-egy weboldal hivatkozás címe rendkívül hosszú, és esetenként csak több sorban fér el. Egy ilyen címet azután az olvasónak sem egyszerű beírni a böngészőbe, hiszen könnyű eltéveszteni és gyakran olyan speciális karaktereket is tartalmaz, amelyeket nehéz megtalálni a billentyűzeten. Az ingyenes dwarfURL szolgáltatással azonban megoldódnak az ilyen gondok. Az oldalon található nagyméretű beviteli mezőbe kell beírni vagy bemásolni a hosszú, bonyolult és megjegyezhetetlen címet, majd a "dwarf it baby!" gombra kattintva megjelenik az a rövid URL, amivel ettől kezdve el tudjuk érni az adott oldalt. Az új cím eleje mindig dwarurl.com lesz, amit egy 5-6 karakterből álló kód követ. Egy ilyen hivatkozást sokkal egyszerűbb például egy leírásban megadni. Például egy érdekes videó található a http://www.metacafe.com/watch/575488/how_to_make_a_free_mobile_call_without_sim_card/ címen. Mivel azonban generáltunk egy rövidített elérést, ezért mostantól elegendő a http://dwarfurl.com/999ec címre hivatkozni.
Ha a rövidítés készítésekor megadunk egy jelszót is, akkor később ennek felhasználásával lekérdezhetünk egy statisztikát és megnézhetjük, hányan használták az általunk generált rövid címet.
A szolgáltatás oldaláról letölthető egy Firefox kiegészítő is. Ennek hatására egy kis ikon fog megjelenni a böngésző menüsorában. Amikor egy olyan oldalra tévedünk, aminek címét le szeretnénk rövidíteni, elegendő erre kattintani.

Népszerű bejegyzések