2007. július 13.

Mindent a szemnek

A Google Earth folyamatosan fejlődik, bővül. Az új, látványos fejlesztések egyike, hogy háromdimenziós épület modelleket is rá lehet helyezni a műholdképre. Már nagyon sok amerikai város híres és kevésbé híres épületét megtalálhatjuk az adatbázisban. A rajzolt építményeket körbejárhatjuk, elforgathatjuk, megdönthetjük. Sőt, ahol ennek van jelentősége, ott mozgás közben is megcsodálhatjuk a látványosságot. Az egyik legújabb modell az angliai London Eye. Az óriáskerekének legapróbb szerkezeti részleteit is megvizsgálhatjuk, egyenként kapcsolhatjuk be a különböző rétegeket, amelyek a tartószerkezetet, a kereket, a fülkéket, a meghajtást valamint a kiszolgáló épületeket mutatják. Ez a modell is több fázisban készült, így a lejátszás gombra kattintva mozgás közben is láthatjuk az óriási szemet. A modellt a www.kmzlinks.com oldalról tölthetjük le.

6 megjegyzés:

 1. Köszi, ez érdekes, csak konkrét linket is adhatnál, mert nem találom azt a modellt, így csak jól fel vagyok csigázva.

  VálaszTörlés
 2. http://www.kmzlinks.com/redirect.asp?id=44&file=LondonEye2%2Ekmz

  VálaszTörlés
 3. Kedves László,

  Az a link természetesen rossz. Nyisd meg, és meglátod, hogy miért (444 bájt nem sok modelladatot tartalmazhat). Te egyáltalán láttad azt, amiről írsz?

  Mert amiről írsz, az valahol errefelé keresendő

  VálaszTörlés
 4. Kedves notramiras!
  A link természetesen jó. Ez valóban csak 4 KB, de ez egy kmz fájl, amit a Google Earth tud megnyitni. Ha azzal próbálod, máris láthatod az óriáskereket.
  És elhiheted, én láttam, amiről írtam, de gondolom Te is könnyen meg tudtad volna találni a Google Earth oldalain.

  VálaszTörlés
 5. Nem, nem jó. Elmagyarázom az elejétől a végéig. A link egy LondonEye2.kmz nevű fájlra mutat, ami először is nem 4 KB, hanem 444 byte, azaz a legjobb indulattal is kisebb, mint fél kilobyte.

  Másodszor a .kmz fájlok alapvetően zippelt kml fájlok. Nevezd át .zip-re, és meglátod, hogy tartalmaz egy doc.kml nevű fájlt. Csomagold ki, és nézd meg a tartalmát. Meglátod, hogy az nem más, mint egy alig 20 soros placemark.

  Namost ez még mindig nincs 4 KB, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez egy sima placemarkot tartalmazó GE fájl, amit az ember ha megnyit, akkor nem kap mást, mint egy kis jelölőt a földgömbön az adott helyen, amire a GE szépen rázoomol.

  Nyoma sincs semmilyen 3D-s modelladatnak.

  Még egyszer tehát kimondom a verdiktet: ez csak egy helyjelölőt tartalmazó GE link.

  Ami veled történhetett, az az, hogy valahonnan máshonnan már ráraktad a földgömbödre a 4D-modellt (ami kb. 400 KB, és az általam hivatkozott keresőtalálatokról tölthető le), aztán vhogy rátaláltál erre a linkre, és azt hitted, hogy ebben a fájlban már a modelladatok is benne vannak, de nem, mert az már a földgömbödön volt, ez csak egy odanavigáló helyjelölő fájl.

  Vagy ez történt, vagy nem, nem tudom, az viszont halálosan biztos, hogy a linkedből semmilyen 3D modell nem kerül a GE-re.

  VálaszTörlés
 6. notramiras: mea culpa
  (de nekem valóban megjelent:-)

  VálaszTörlés

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...