Hogyan spóroljunk évente 750 Megawatt órát?

Az internetezéssel töltött idő nagy része kereséssel telik. A keresések nagy része a Google oldalain zajlik. Ha ennek nem fehér lenne a háttere, évente jelentős összeget lehetne megtakarítani.

A számítógép kijelzőjének energia fogyasztását vizsgálva kiszámították, hogy ha fehér háttér látható a monitoron, akkor az átlagosan 74, ha fekete a háttér, akkor 59 wattot fogyaszt. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a Google átlagosan 200 millió keresést fogad, ezeknél pedig átlagosan 10 másodpercig jelenik meg a csaknem teljesen fehér oldal. Ha ehelyett fekete lenne a háttér, akkor ez a 15 wattos megtakarítás világméretben naponta 8.3, évente 3000 Megawatt órát jelent. Ennek az értéknek azonban csak a negyedrészét lehet megtakarítani, mert ma már csak minden negyedik kijelző CRT.
Aki csatlakozni szeretne ehhez a globális takarékossági mozgalomhoz (és hagyományos monitort használ), mostantól a kereséseknél google.com helyett használja a www.googlelightoff.com címet. Itt minden ugyanúgy fog működni az igazi Google-nél, csak a keresési feltételek megadásánál és a találati listánál fehér helyett fekete lesz a háttér. Ezzel talán egy nagyon kicsit, de hozzájárulhatunk a globális környezetvédelemhez.

Népszerű bejegyzések