Jelszavak routerekhez

Ma már nem ritkaság, hogy egy háztartásban vagy kisvállalatnál több számítógépet használnak. Ahhoz, hogy mindegyikkel el lehessen érni az internetet és a helyi hálózatot, routerre van szükség. Ezek beállításához szükség van a gyári felhasználónév-jelszó páros ismeretére.

Ezek az adatok minden router felhasználói leírásában megtalálhatók, azonban valljuk be, egy-két évvel a vásárlás után, ritkán találjuk meg ezeket a leírásokat.
Így azután sokan nem változtatják meg a gyári beállításokat, ami meglehetősen nagy kockázatot jelenthet az illetéktelen felhasználókkal szemben. A gyári beállításként szereplő vezeték nélküli hálózatnév (default, Linksys, NETGEAR, SMC) szinte hívogatja a hackereket, hogy egy olyan hálózatra bukkantak, amelynek üzemeltetője nem sok gondot fordít a biztonságra. Fontos tehát, hogy megváltoztassuk a gyári paramétereket, ehhez azonban először az alapértelmezett azonosítóval és jelszóval kell bejelentkezni. Aki ehhez nem szeretné vagy nem tudja előkeresni a felhasználói leírást, egy weboldalon megtalálhatja az összes kereskedelmi forgalomban lévő router alapértelmezett adatait. A DRPD 2007 (Default Router Password Database) a www.routerpassword.com címen érhető el. Egy legördülő listából kell kiválasztania a router gyártóját, majd a Find Password gombar kattintva megkapjuk azt a táblázatot, ami az egyes modellekhez tartozó, adminisztrátori belépéshez szükséges user name/password párost tatalmazza. Magát az router adminisztrációs oldalt webböngészőből lehet elérni, általában a 192.168.0.1 vagy 192.168.1.1 vagy 192.168.2.1 címen. Ha a táblázatban talált adatokkal sikerül belépni a router adminisztrációs oldalára, már könnyen megváltoztathatjuk ezeket a paramétereket olyanra, amit könnyen meg tudunk jegyezni és amit mások nem ismernek.

Népszerű bejegyzések