Szoftver múzeum

A szoftverek egyre újabb változatai nagyon gyorsan követik egymást. Még az operációs rendszereknek és a nagy program csomagoknak is évente, félévente jelenik meg új verziója. Egy internetes múzeum segít abban, hogy ne felejtsük el, hogyan is kezdődött mindez.

Akik használták, még azok sem emlékeznek rá, milyen is volt a Windows vagy az OS/2 első grafikus felülete. A parancssoros operációs rendszerek után forradalmi változás volt a grafikus kezelőfelület megjelenése és az egér használata. A Graphical User Interface, rövidítve GUI segített abban, hogy a számítástechnikához keveset értők is hatékonyan és kényelmesen tudják használni a komputereket.

Egy program sikerének nagyon nagy része azon múlik, milyen a kezelhetősége. A grafikus felhasználói felület esetén fontos, hogy a műveletek döntő többségét az egérrel is el lehessen végezni és a műveletek eredménye jól láthatóan jelenjen meg. Éppen ezért a visszajelzések alapján a szoftverek új változatainál sokszor csak a felhasználói felületet érintik a módosítások. Egy internetes adatbázis arra vállalkozott, hogy összegyűjti a leghíresebb operációs rendszerek és alkalmazások képernyő képeit. Ezeken az oldalakon böngészve tanulmányozhatjuk, hogyan lettek egyre szebbek a ma is használatos szoftverek. Persze olyan szoftverekről is találhatunk képeket, amelyeket már nem fejlesztenek tovább és már csak itt találkozhatunk velük.

Amint azt a neve is mutatja, a GUIdebook (www.guidebookgallery.org) fő kiállítása az operációs rendszerek grafikus felhasználói felületeit mutatja be. A gyűjteményben jelenleg 32 operációs rendszer képernyő képei láthatók. Ezek kzött olyanokat találunk, mint az Amiga OS, BeOS, GEOS/GeoWorks, GNOME, KDE, Mac OS, OS/2, Symbian OS/EPOC, Windows és Windows CE/Mobile.

Minden operációs rendszernél több változatot is találunk. A Windows esetében például az 1.0 változattól a Vista-ig követhetjük a változásokat. Amikor kiválasztunk egy verziót, több képet láthatunk rendszer különböző állapotairól. Ilyenek az első bejelentkező képernyő, az üres desktop, vagy az alkalmazásokkal teli desktop. Eztán következnek az operációs rendszerben található alkalmazások képernyő képei. Csoportokba rendezve találjuk az irodai alkalmazásokat, a multimédia és az internetes programokat vagy a be- és kijelentkező grafikákat. Nemcsak egy rendszer megjelenésének változásait tudjuk végignézni, hanem össze tudjuk hasonlítani más rendszerek hasonló állapotait. Ha kiváncsiak vagyunk, hogyan néz ki a média lejátszó a Windows korábbi változataiban és más operációs rendszerekben, nem kell mást tenni, mint rákattintani az adott képernyőkép feletti hivatkozásra. Ekkor operációs rendszerek szerint időrendi sorrendben jelennek meg a z alkalmazásról készült képek.

Két kitüntetett alkalmazásnak a teljes fejlődését végignézjetjük a képernyőképek segítségével. Az évek során a képszerkesztésben csaknem szabvánnyá vált Photoshop-ot 1990-től, a zenelejátszók koronázatlan királyát, az iTunes-t pedig 2001-től követhetjük nyomon. Mindkét programnál láthatjuk, hogy néznek ki a legfontosabb műveletekhez tartozó grafikus felületei. Itt is kiválaszthatunk egy-egy speciális képernyőt és összehasonlíthatjuk, hogyan változott annak megjelenése az évek során. Az összehasonlításból látszik, hogy nemcsak egyre szebbek lettek a grafikus felületek, hanem egyre nagyobb képernyő felbontást tudnak kezelni, ami főleg a Photoshop esetében nem elhanyagolható szempont.

Népszerű bejegyzések