5 perc alatt telepíthető videós biztonsági rendszer

Ha mindig látni szeretnénk, mi történik otthonunkban vagy annak környékén, hozzunk létre interneten keresztül elérhető videós megfigyelő rendszert.

Ennek a nem túl bonyolult feladatnak a megoldására az egyik legújabb eszköz a Grandtec gyártmányú Grand IP Camera Plus. A lejatszo.hu jóvoltából sikerült kipróbálni, hogy valóban pár perces telepítés és beállítás után bárhonnan megnézhetjük és meghallgathatjuk, ami a kamera környékén történik. A megfigyeléshez mindössze egy internetböngészőre van szükség.



A kamerát a hozzáadott állványra kell csavarozni, amit azután a legjobb képet nyújtó pontra rögzíthetünk. Ezután elektromos hálózathoz és internethez kell csatlakoztatni. A kamerával több dolgunk nincs is, egy kis idő elteltével zöld LED jelzi, hogy sikerült csatlakoznia a hálózathoz.
A továbbiakat már a hálózatban található valamelyik számítógépről lehet elvégezni. A beállítások és a kamera képe tetszőleges böngészőből elérhető. Azonban néhány funkció, például a 15 lépéses digitális zoom, csak Internet Explorer és DirectX 9 alól érhető el.



A beállító program automatikusan megtalálja az önálló webszervert futtató készüléket és innen megtudhatjuk, milyen címen fogjuk majd webböngészőből elérni a kamerát. Ezt címet a böngészőbe beírva beállíthatjuk illetve megváltoztathatjuk a paramétereket.
A valós idejű kép és hang közvetítésen túl mozgókép rögzítésre is van lehetőség. A kamerához mellékelt DivX kódolóval kis méretű és jó minőségű felvételt lehet készíteni. A beépített mozgásérzékelőt pedig arra is használhatjuk, hogy csak akkor készüljön felvétel, ha a kép meghatározott területein valamilyen változás történik. Lehetőség van több különböző terület kijelölésére és meghatározhatjuk, hogy mekkora változásra reagáljon a rendszer. A kamera CMOS érzékelője rossz fényviszonyok között is képes elfogadható képet adni, így a mozgásérzékelés akár éjszaka is használható.

A kamerához tartozó WalkGuard nevű biztonsági programmal 4, 9 vagy akár 16 kamerát is lehet kezelni. Az általuk közvetített képeket rögzíthetjük egy központi tárolóhelyen és automatikusan vagy kézzel lehet váltogatni, hogy melyiket szeretnénk látni.



Népszerű bejegyzések