Gyorsan épül a 3D-s Budapest a Google Earth-ben

Virtuális városépítésbe kezdett a Fővárosi Önkormányzat, így Budapest 22 nevezetességének 3D-s, körbejárható, valósághű modellje már felkerült a Google Earth-be. A folytatásban hamarosan újabb 146 épület modellezésével a teljes Andrássy utat is bejárhatjuk a világhálón.


A Google szolgáltatásai közül az egyik legnépszerűbb a Google Earth, amely műholdas fotók, kereshető információk, számos város utcaszintű fotói, legújabban pedig 3D-s épületmodellek segítségével akár otthonról is bejárhatóvá teszi az egész Földet. A több mint 350 millió felhasználót számláló szolgáltatást egy-egy napon több tízmillióan használják, így jelentősége ma már jóval túlmutat az egyszerű böngészésen.
A Fővárosi Önkormányzat „virtuális Budapest“ kezdeményezésének a célja, hogy több száz millió felhasználó számára elérhetővé tegye a város értékeit és például egy virtuális városnézéssel segítse a hazánkba utazókat az előzetes tájékozódásban. A programban elsőként 22 nevezetes épület 3D-s modellje készült el, így többek között már körbejárható a Halászbástya, a Parlament, az Opera, a Milleniumi emlékmű.

A főváros további fontos épületeinek 3D-s modelljei most a T-Mobile támogatásával, a Virtual Hungary közreműködésével készülnek. Néhány hónapon belül az Andrássy út minden épületének modellje felkerülhet a Google Earth-re. Így Budapest egyik meghatározó, patinás főútvonalán a Deák tértől a Hősök teréig teljes egészében „végigsétálhatnak“ majd az érdeklődők. A mobilszolgáltató támogatásával összesen 146 épület 3D-s modellje készülhet el és kerülhet fel az internetre. Az épületek modelljeivel együtt számos kiegészítő információt is el lehet majd érni. Így például az épületek építésével, történetével kapcsolatos adatok is megjelenik a Google Earth-ön. Az sem lesz ritkaság, hogy virtuálisan belépjünk egy-egy épületbe és ott körülnézzünk nagy felbontású panorámaképek segítségével. A már jelenleg is elérhető épület modelleket a Google Earth-ben akkor láthatjuk, ha a Layers-ben bekapcsoljuk a 3D Buildings opciót és azon belül a Photorealistic pontot.

Népszerű bejegyzések