Tudja meg, melyik kémműhold figyeli!

Műholdak ezrei keringenek a fejünk felett, információkat, telefonbeszélgetéseket, tévéadásokat, internet kapcsolatokat közvetítve és persze kémkedve. Egy online adatbázis segítségével folyamatosan követhetjük, melyik, hol van éppen.
A Real Time Satellite Tracking jelenleg 14672 műhold adatait tárolja és ezek mozgását figyeli. A pillanatnyi koordináták alapján egy Google Maps térképen meg is lehet jeleníteni egy vagy több kiválasztott mesterséges égitestet.



A térkép megjelenítésekor IP címünk alapján egy kis házikó ikon mutatja, nagyjából honnan internetezünk. Ennek a helymeghatározásnak az alapját az IP2Location szolgáltatás adja, ami a bejelentkezési IP címünkből meg tudja állapítani, melyik internet szolgáltatóhoz tartozunk és ez alapján földrajzi koordinátákat is rendel számítógépünkhöz. A szolgáltatás oldaláról ingyenesen lehet letölteni olyan weboldalba illeszthető dobozt, ami kiírja a látogatók földrajzi adatait.



Így azután a műholdak lekérdezésekor választhatjuk az “Up in your sky” menüpontot, ami azt fogja megmutatni, mi repked éppen a fejünk felett. A műholdakról nagyon sok információt is megtudhatunk. például, hogy ki és mikor állította pályára, milyen magasan kering és mennyi a keringési ideje
Több módszerrel is kiválaszthatjuk, hogy melyik műholdak útját jelenítse meg a rendszer az ezernyi közül. A csoportosítások között megtaláljuk a legtöbbször lekérdezetteket (Most tracked), a legújabbakat (Just launched) és a legnépszerűbbeket (Popular categories) is.


Ezeken belül választhatunk például a távközlési, GPS vagy katonai műholdak közül. Ez utóbbiaknál még egy olyan térképet is lehet generálni, ami az adott műhold pályáját mutatja a következő öt napban. Össze lehet állítani egy saját listát is azokból a műholdakból, amiknek folyamatosan figyelni szeretnénk a helyzetét.
Aki nemcsak a műholdakra kíváncsi, az ugyanezen az oldalon radarképen, online követheti a hurrikánokat útvonalát.

Népszerű bejegyzések