Új Google szolgáltatás: önálló címtár

A Gmail-ben használt Címtár (Contacts) már önálló webalkalmazásként is elérhető. A kényelmesebb kezelésen kívül mostantól könnyebben oszthatjuk meg az itt tárolt adatokat más Google alkalmazásokkal.
A Gmail, Google Docs, Google Calendar és a Picasa után már a címtár is önállósodott. A http://www.google.com/contacts címen elérhető alkalmazásban ismerőseink adataiból létrehozhatunk különböző csoportokat, más címtárakból importálhatunk adatokat és exportálhatjuk is azokat.



Az egyes bejegyzésekhez minden olyan információt hozzáírhatunk, ami csak rendelkezésünkre áll. Így például több email cím, telefonszám, lakcím, chat azonosító is megadható és fényképet is csatolhatunk a nevekhez.Ismerőseinket több szempont szerint rendelhetjük csoportokhoz.
A keresésekhez a Google beépített és villámgyors szolgáltatását használhatjuk, ami nemcsak a neveket, hanem minden mezőt figyelembe vesz. Így például egy telefonszám vagy email cím részlet alapján is megtalálhatjuk ismerősünk adatait. A keresési eredményeket, a csoportokat vagy tetszőlegesen kijelölt neveket felhasználhatjuk arra is, hogy egyszerre több címzettnek küldjünk levelet, természetesen a Gmail-en keresztül.
Sokszor hasznos lehet a Merge szolgáltatás. Ezzel több bejegyzést tudunk egyesíteni. Ha például az egyik helyen az email cím, a másikon a telefonszám, a harmadikon a mobilszám volt kitöltve, akkor egy kattintással lehet ezeket egy közös bejegyzésben egyesíteni.

Népszerű bejegyzések