VirtualBox: az ingyenes virtuális gép

Egyre nagyobb az igény, hogy ugyanazon a számítógépen több operációs rendszert is használjunk. A fizetős programok mellett megjelent  a Sun Microsystem igazán jól sikerült és ingyenes megoldása. 
Az VirtualBox legújabb, 2.2.2 változata gyakorlatilag mindent tud, amit a pénzért kapható társai (VMware Fusion, Parallels) kínálnak. A Windows, OS X és Linux rendszerekre készült változatokat a http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads oldalról lehet letölteni.

Az egyszerű és gyors telepítés után könnyen létrehozhatjuk első virtuális gépünket. Az alapértelmezett paramétereket választva jóformán csak a Next gombot kell nyomogatni, de aki valami speciális beállításra vágyik, az elkalandozhat a részletek között. A virtuális gépekhez rendelt merevlemez területet dinamikusan is lefoglalhatjuk, így mindig annyi szabad terület áll a vendég operációs rendszer rendelkezésére, amennyire szükség van.
Más virtuális szoftverekhez hasonlóan, a VirtulaBox is képes több virtuális gépet kezelni, így például nyugodtan telepíthetünk OS X-et futtató gépünkre Windows-t is és Linux-ot is. De persze annak sincs akadálya, hogy Windows alatt próbálgassunk Linux alkalmazásokat.
A virtuális gépek telepítésénél számos előre beállított rendszer közül választhatunk, így például már a Windows 7 futtatásához szükséges paramétereket is tartalmazza  a VirtualBox.
Egy-egy virtuális gép telepítése után állíthatjuk be az úgynevezett Guest Additions kiegészítőket. Ilyen extrák például a Seamless mode, a Full screen mode és a megosztott folderek.
A jelenlegi virtualizációs programok közül egyedül a VirtualBox támogatja teljes egészében a Remote Desktop Protocol-t, ami lehetővé, hogy távolról futtassunk egy virtuális gépet. 
A Sun Microsystem VirtulaBox egy nyílt forráskódú megoldás, ezért már most számos külső fejlesztő által készített modul létezik hozzá.
Az alábbi videón Mac OS X 10.5 operációs rendszeren futó VirtualBox-ra telepítünk egy Windows 7 operációs rendszert, illetve annak futtatását mutatjuk be.


Népszerű bejegyzések