Kattintástól a fotóalbumig - számítógép nélkül

A számolatlanul készített digitális felvétel közül a legjobbakat érdemes papírképként, fotóalbumban őrizni. Mindehhez számítógépre és fotólaborra sincs szükség.

A hagyományos fényképezőgép-negatív-fotóelőhívás-papírkép-album folyamatot teljes egészében digitalizálhatjuk és mindezt otthon, számítógép nélkül is megtehetjük. A végtermék pedig olyan, mint egy analóg laborban készült  papírkép.

A kép kinyomtatásához egy kevésbé ismert módszerrel működő, úgynevezett hőszublimációs nyomtatót használtunk. Ennél az eljárásnál három rétegben, hő segítségével párologtatják a papírra képet, majd a negyedik menetben egy védőréteg is kerül a papírra. Az eredmény minősége és tartóssága megközelíti a hagyományos fotólaborban készült képekét.

A SELPHY ES30-ba többféle kazettát tehetünk, ezek mindegyike egyben tartalmazza a papírokat és a színfóliákat. 25, 50 és 100 kép nyomtatásához való készleteket lehet kapni, színes, fekete-fehér és speciális változatban. Egy 10x15 méretű képre jutó ár 50-80 forint. A próbához olyan speciális csomagot használtunk, ami tartalmaz egy negyedik. arany színt is, ezzel tudunk látványos feliratokat, grafikát vagy keretet nyomtatni.

A fényképezőgépből kivett memóriakártyát csak át kell dugni a nyomtatóba, ami képes fogadni a leggyakoribb típusokat. (Annak sincs akadálya, hogy fényképezőgépről vagy számítógépről töltsük át a képeket, USB csatlakozón keresztül.) A kártyán lévő képek azonnal megjelennek  a nyomtató színes kijelzőjén. A magyar nyelvű menüben a kezelő tárcsával lépkedhetünk, így tudjuk kiválasztani, melyik képről és milyen nyomtatást szeretnénk. A Creativ gomb megnyomásával érjük el azokat a funkciókat, amikkel szerkeszthetjük és látványos hatásokkal egészíthetjük ki a képeket. Egyszerűen lehet képkereteket vagy speciális alkalmakhoz illó rajzokat tenni a képre, de igazolványkép vagy egy saját fényképpel díszített naptár elkészítése  sem okoz gondot. Ha minden beállítást elvégeztünk már csak annyi van hátra, hogy megadjuk, hány példányt szeretnénk nyomtatni. A nyomtatás körülbelül egy percig tart, eközben több rétegben kerülnek a papírra a színek és védőréteg. A papírkép azonnal megfogható, száradásra nem kell várni.   

Népszerű bejegyzések