Legendás cégnevek titkai


Tudja, hogy honnan  ered az Apple, a Google vagy éppen a Yahoo! neve? Rövidítések vagy fantázianevek ezek? Lássul, hogy mit rejtenek ezek a naponta használt elnevezések.

Egy-egy informatikai vállalat, szolgáltatás vagy program nevét naponta használjuk, bár a legtöbb esetben nem tudjuk, hogy  honnan ered az elnevezés. Eszünkbe sem jut elgondolkodni, vajon miért éppen az a neve egy programnak, ami. Pedig mindegyiknek van egy kis története.


Apple

Azt, hogy ki volt az alapítója  ennek a cégnek bizonyára sokan tudják.  Azt, hogy mi volt a kedvenc gyümölcse, a legtöbben csak  találgatnák és viccből az almára tippelnének. Pedig nem is sejthetik, hogy mennyire igazuk van. Az alapító Steve Jobs nem talált megfelelő nevet. Kollégáit azzal fenyegette, hogy ha nem állnak elő valami elfogadható javaslattal, akkor “apple” lesz a név. Hiába telt el három hónap, senki sem tudott jobb elnevezést adni, így az ultimátumként megadott napon,  este öt órakor megtörtén a keresztelő és az alma azóta legendává vált.



CISCO
Egészen egyszerű a megoldás ebben az esetben is. A rövidítés San Francisco nevéből ered, és nem egy mozaikszó, mint az sokan tévesen hiszik.



Compaq

Ez a mozaikszó két részből áll:  "Com", mint computer, és a "paq", ami egy kis egységre utal.



Corel
Ez az elnevezés az alapító nevéből származik, aki Dr. Michael Cowpland. A cég teljes neve: COwpland REsearch Laboratory.



Google
Az ismert kereső neve egy viccből ered, ami a kereshető információk mennyiségére utalt. Eredetileg "Googol" volt a név, ami annak a számnak a neve, amelyikben az egyes után száz nulla áll.  Az alapító stanford-diákok, Sergey Brin és Larry Page kutatásukat egy csendestársuknak ajánlották fel, aki a csekkre azt a nevet írta, hogy "Google".
 


Hotmail
Jack Smith ötlete volt, hogy mi lenne, ha lehetne levelezni a világhálón keresztül, a világ bármelyik részén is legyen a számítógép. Amikor Sabeer Bhatia elkészítette a levelező-rendszer üzleti tervét, minden nevet kipróbált, ami “mail” végződésű volt. Végül a hotmail névnél maradt, ami tartalmazza a weboldalak programozásához használt HTML nyelv betűit is. Eredetileg HoTMaiL-nek írták, megkülönböztetett nagybetűkkel.



Hewlett Packard

Az alapítók pénzfeldobással döntöttek arról, hogy Hewlett Packard vagy Packard Hewlett legyen saját vezetéknevük alapján.


Intel
E cég alapítói is saját nevükre gondoltak a névadáskor. Bob Noyce és Gordon Moore nagy bánatára azonban a "Moore Noyce" név már foglalt volt. Mivel egy szállodalánc már ezt a nevet viselte, nekik kellett valami újat kitalálniuk. Végül mozaikszó mellett döntöttek, INTegrated ELectronics elnevezésből.



Lotus (Notes)

Mitch Kapor  a lótuszülésről nevezte el a cégét. Kapor ugyanis egy transzcendentális gyógymóddal foglalkozó iskola tanára volt eredetileg.



Microsoft
Az alapító, Bill Gates ötlete alapján a MICROcomputer SOFTware nevekből állt össze mozaikszóként, eredetileg kötőjellel. Azt később azonban elhagyták.




Motorola

Paul Galvin a névadó. A cég eredetileg autórádiókat gyártott. Akkoriban nagyon népszerű volt a Victrola nevű rádiótársaság. Ebből a névből indultak ki, hátha ők is népszerűek lesznek.  Jól döntöttek.



Oracle
Larry Ellison és Bob Oats a CIA-nek dolgoztak egy olyan rendszer fejlesztésén, ami mindenre tudta volna a választ. A projekt titkos neve Oracle volt és a cél az volt, hogy könnyebben lehessen használni az SQL nyelvet. A fejlesztést leállították, de Ellison és Oats elhatározták, hogy mégis befejezik és mindenki számára elérhetővé teszik munkájukat. Saját cégüknek is ezt a programnevet adták.



Sony
A latin sonus, hang jelentésből kapta nevét. A sony szó eredete az amerikai szlengben a fiatalokra utal.



Sun
Négy stanfordi diák alapította a céget. A név mozaikszó, mégpedig a Stanford University Network. Andreas Bechtolsheim épített egy mikrókomputert, Vinod  Khosla felújította, Scott Bill McNealy ezek alapján megépített a nagy számítógépet, Bill Joy pedig kifejlesztette rá a UNIX alapú operációs rendszert.



Yahoo
A szó Jonathan Swift Gulliver utazásai című regényében szerepelt először. Olyan személyre utalt, aki minden szempontból visszataszító volt. Külsőleg és belsőleg is, a tetteti alapján is. Szóval, alig nevezhető emberinek. A cég alapítói, Jerry Yang és David Filo azért választották ezt a nevet, mert magukat is yahoo-nak tartották.

Népszerű bejegyzések