Mérje meg, milyen a szemmértéke!

Ki tudja jelölni egy  mértani idom középpontját? Meg tudja állapítani, hogy párhuzamos-e két egyenes? Be tud állítani egy derékszöget? Próbálja ki, mennyire csal a szeme!
Ezen weboldalon több feladaton keresztül megmérheti, mennyire pontosan tud “mérni” a szemével, minden segédeszköz nélkül. Hét egyszerű mértani ábra fog megjelenni a képernyőn és ezeket kell az egérrel úgy módosítani, hogy megfeleljenek az adott feladatnak. Először egy négyszöget kell parallelogrammává alakítani, azután egy szakasz felezőpontját kell megtalálni, majd egy szögfelező egyenest kell beállítani.

Ezután egy háromszög illetve egy kör középpontját kell megjelölni, Végül derékszöggé kell hajlítani egy szögszárat és meg kell határozni, hol találkozik három egyenes. Amíg nyomva tartjuk az egeret, addig szabadon mozgathatjuk az elemeket, de amint elengedjük, tovább már nem próbálkozjatunk. Ekkor láthatjuk azt is, hogy mi lett volna a pontos megoldás és leolvashatjuk, hogy ezt mennyire közelítettük meg. A végeredmény ennek a hét pontossági értéknek az összege, ami természetesen annál jobb, minél alacsonyabb.   A teljes feladatsort háromszor kell megcsinálni és ebből alakul ki szemmértékünk átlagos pontossága. Persze ez az érték így önmagában nem sokat mond, éppen ezért azonnal láthatjuk egy grafikonon, hogy az eredményünk hol van a weboldalon eddig végzett mérések között.  

Népszerű bejegyzések