Panorámakép készítés iPhone-nal

Sokszor előfordul, hogy egy városkép vagy látványos épület sehogy sem fér rá egyetlen fényképre. Ilyenkor érdemes több felvételből álló panorámaképet készíteni. Ezt műveletet egy ingyenes iPhone programmal is elvégezhetjük.
A panorámakép készítés korántsem olyan bonyolult feladat, mint ahogy azt első pillantásra hinnénk. Az azonban igaz, hogy egy profi panorámához gondos előkészületekre és egy jó szoftverre van szükség. Ha azonban nem nagyítóval fogjuk nézni az elkészült képen az illesztéseket, akkor közel tökéletes panorámaképet készíthetünk iPhone-nal és az ingyenes PanoLab alkalmazással.

A program kezelése rendkívül egyszerű: egymás után rakhatunk képeket egy négyzethálós felületre. Ez a felület egy olyan gömb belsejének felel meg, aminek középpontjából a felvételeket készítjük. Az egyes képeket az érintőképernyőn egy ujjunkkal mozgathatjuk a megfelelő pontra, két ujjunkkal pedig elforgathatjuk. A pontos illesztést a nagyítás bekapcsolása után tudjuk ellenőrizni és korrigálni. A programban tetszőleges számú képet rakhatunk egymás mellé és kiválaszthatjuk, hogy az átfedéseknél melyik felvétel kerüljön felülre. Annak sincs semmi akadálya, hogy a szokásostól eltérően nem vízszintes, hanem függőleges panorámát készítsünk.
A felhasznált képeket közvetlenül a kameráról is kaphatjuk, de elővehetjük már korábban rögzített felvételeinket is. Gyakorlatban érdemesebb ezt a módszert választani, azaz egymás után, mindig egy kicsit elfordulva elkészíteni a fotókat és utána ezekből összerakni a panorámaképet. Így jobban tudunk arra figyelni, hogy egyforma magasságból készüljenek a képek és megfelelő legyen az átfedés.
Ha már nem akarunk több képet hozzáadnia panorámához, akkor mielőtt elmentjük, kijelölhetjük, hogy mekkora képkivágást szeretnénk látni a végleges képen. Az elmentett kép az iPhone kamerájával készült képek mappájába kerül, ahonnan azután áttölthetjük a számítógépre vagy elküldhetjük elektronikus levélben.

Népszerű bejegyzések