Tanácsok esküvői fényképezéshez

Vannak az életben olyan események, amikor az is fényképezőgépet vesz a kezébe, aki csak nagy ritkán szokott fotózni. Keresztelő, szalagavató, ballagás vagy esküvő mindenkiből előcsalogatja a fényképészt. Tanácsainkat követve amatőrként is kiváló képeket készíthetünk egy esküvőn.

Először is nézzük meg, hogy a gépünk rendben van-e. Ellenőrizzük az elemek, az akkumulátor állapotát. Fontos, hogy elegendő üres memóriakártyával induljunk el. Nem árt néhány tartalék elem sem.
Fontos, hogy előre ismerjük a forgatókönyvet, vagyis hogy miként fog lezajlani a nagy esemény. Egy esküvő nem csak a ceremóniából áll. Érdekesek lehetnek az előkészítő pillanatok is, így a készülődés, a vendégek érkezése, a fiatal pár indulása a házasságkötő helyre, és természetesen nem hiányozhatnak az esküvő utáni gratulációk és az esküvői fogadás fontosabb állomásai sem.

Készítsünk egy-egy felvételt a megjelent vendégekről is, mert a későbbi fényképnézegetés közben mindenki örül, ha magát is felfedezi a tömegben. Ezt legegyszerűbben akkor tehetjük meg, ha kicsit hamarabb érkezünk, és mindenkit már a bejáratnál lekapunk.

Ma már nem érdemes takarékoskodni a memóriával, így mindent a fényképezőgépünk legnagyobb felbontásával örökítsünk meg, mert abból könnyebb lesz a nagyítás, a képkivágás. Mielőtt azonban nekikezdenénk a digitális képek szerkesztésének, mentsük el az eredeti változatot, hogy esetleg később vissza lehessen állítani azt.

A házasságkötés ideje alatti beszédek a legalkalmasabb időpontot nyújtják arra, hogy a legtöbb képet készítsük a fiatalokról, hiszen elég hosszú ideig azonos pozícióban helyezkednek el. Külön-külön készítsünk felvételeket a menyasszonyról és a vőlegényről. Lehetőleg ne csak egy oldalról, hanem nyugodtan járjuk körbe őket. Ne hiányozzanak a közeli arcképek sem, hiszen a beszédek hatását, a megilletődést azok adják majd hűen vissza. Ha nem akarunk vagy nem lehet vakut használni, akkor érdemes állványt használni, hogy a hosszabb expozíciós idő ellenére is éles képeket kapjunk,.

Az esküvő legfontosabb pillanata a gyűrű felhúzása. A szertartás végét jelentő hitvesi csók sem hiányozhat. Ezután a jókívánságok következnek, amikor legalább a legközelebbi rokonokat illő lefényképezni. Ezután gyorsan elfoglalhatjuk a klasszikus helyet a templom vagy a házasságkötő-terem kijáratánál, ahol ismét lefényképezhetjük a meghívottakat szépen, sorban.

Készítsünk csoportképet, és ne felejtsük el megörökíteni azt sem, miként fogadják az ifjú házasokat az új életben. A rizs-szórásra, a konfetti dobálásra, a léggömb eresztésre, a szappanbuborékokra, a menyasszonyi csokor dobásra is figyeljünk.
Mindenképpen rögzítsük, hogyan indul közös útjára az újdonsült pár.

A vacsora elmaradhatatlan része az ifjú pár érkezése és köszöntése. Nem árt, ha a szépen díszített asztalokról, az egyes fogásokról és természetesen a menyasszonyi tortáról is készítünk képeket. A köszöntők alatt is akad dolgunk, hiszen nemcsak az előadót, hanem a reakciókat is meg kell örökítenünk. Ha a gépünkön van lehetőség a mozgó felvételekre, akkor ezt most használhatjuk is. A menyasszonyi torta közös megvágása ismét képre kívánkozik, mint ahogyan az első koccintások is.
A házaspár első tánca, a szülőkkel lejtett tánc fontos momentumok. Ha van menyasszonytánc, akkor a pár számára fontos vendégeket fényképezzük le.

Népszerű bejegyzések