Útvonal-követés iPhone 3G-vel

Az ingyenes InstaMapper lehetővé teszi, hogy távolról, az interneten keresztül kövessük egy adott iPhone tartózkodási helyét. Az alkalmazás használatához először regisztrálni kell az szolgáltatás weboldalán. Az ingyenes regisztráció után tudunk akár több telefonkészüléket is hozzáadni az oldalunkhoz, hogy majd ezeknek a pillanatnyi tartózkodási helyét követni tudjuk.

A szolgáltatás egyes BlackBerries és Motorola telefonokkal is használható, azonban az iPhone 3G-vel az igazi. A iTunes App Store-ból ingyenesen lehet letölteni a telefonon futó programot. Ezt elindítva megjelenik egy 13 jegyű azonosító szám, ezt kell a weboldalon beírni, hogy azonosítsuk a készülékünket. Már csak a gyári beállítások esetleges megváltoztatása van hátra. Itt lehet megadni többek között, hogy milyen időközönként rögzítse az iPhone 3G az aktuális földrajzi koordinátákat és a rögzített adatokat milyen gyakorisággal töltse fel a szerverre. Az alkalmazás működése közben a telefon képernyőjén is láthatjuk a pillanatnyi tartózkodási helyünk adatait, illetve az adatgyűjtés és továbbítás állását. Mivel a nem Apple által készített alkalmazások nem futhatnak a háttérben, az InstaMapper és vele együtt az adatgyűjtés és továbbítás csak addig működik, amíg ki nem lépünk a programból.
A mért és elküldött adatok alapján a weboldalon egy Google térképen, mozgó pontként láthatjuk a telefont, illetve követhetjük az útvonalat.
A rendszer egy-egy telefonról 100 ezer adatot tud tárolni. Ezeket az archivált adatokat bármikor lekérdezhetjük és elmenthetjük magunknak. A pillanatnyi helyzetünket mutató térképet különböző modulok segítségével a weboldalunkba, blogunkba is beilleszthetjük.

Népszerű bejegyzések