Videók YouTube-ra, iPhone-ra, pillanatok alatt

A multimédiás feladatok közül a legtöbb erőforrásra a videók konvertálásakor van szülkség. Egy USB kulcs méretű, hardveres gyorsítóval azonban töredékére csökkenthetjük a kódolási időt.

Az egyik legtöbb helyen használt videó tömörítési formátum a H264. Ennek a hivatalos neve MPEG-4 Part 10 vagy MPEG-4 AVC (advanced video coding), és ez az MPEG-4 legtöbbet tudó változata, Ez elvileg csak videó tömörítést jelent és a hozzá társított audió kodek neve AAC (advanced audio coding) vagy MPEG-4 Part 3. Ennek a tömörítésnek nagyon sok állítható paramétere van, de ha kiváló kép- és hangminőséget szeretnénk, úgy, hogy az eredményül kapott fájl mérete se legyen nagy, akkor a művelet még a mai gyors gépeket is alaposan próbára teszi.
A Macintosh tulajdonosok (akik amúgy is előszeretettel használják ezt a kódolást a Windows Media Video-val szemben), egy USB-re csatlakoztatható hardveres tömörítővel többszörösére gyorsíthatják a H264 formátumú fájlok előállítását és közben a számítógép processzorát sem terhelik.

Az elgato turbo.264 készüléket a mellékelt szoftver telepítése után két módon tudjuk használni. Egyrészt a Turbo.264 elnevezésű önálló programmal, másrészt beépül a Macintosh-on futó legtöbb videó alkalmazásba (EyeTV, iMovie, Final Cut Pro, QuickTime Pro), így ha ezekből exportálunk, akkor a formátumok között megtaláljuk a hardverrel támogatott H264 tömörítést is.
Az önálló szoftver használata egyszerűbb már nem is lehetne: csak rá kell dobnunk a program ablakára azt a videó állományt, amit H264-re szeretnénk konvertálni. Ezután ki kell választani, milyen beállításokat akarunk használni. Ezek között vannak előre definiált változatok, iPod-ra, iPhone-ra, Apple TV-re, Sony PSP-re és YouTube-ra. Ezeken kívül egyedi beállításokat is készíthetünk és azokat el is menthetjük a későbbi használathoz. Ezután már csak a Start gombot kell megnyomni és már pörögnek is a gépkocsi műszerfalra hasonlító ablakban a számlálók, amelyek az átalakításból még hátralévő időt és a másodpercenként elkészült képkockák számát mutatják. A sebességet persze igazán úgy lehet értékelni, ha ugyanazt a videót megpróbáljuk a Turbo.264 nélkül is konvertálni. A teszteléshez egy tévéből felvett, teljes képpont-méretű videót használtunk. A QuickTime Pro-ból exportáltunk AppleTV formátumra egy 2 GHz-es Intel Core Duo MacBook-on. A hardveres kiegészítő nélkül 30, az elgato Turbo.264 közreműködésével pedig 6 perc alatt készült el a videó. Ráadásul az első esetben mindkét processzort csaknem teljesen ez a művelet kötötte le, míg a Turbo.264 használatakor a processzorok 10-15 százalékos terhelésen dolgoztak.
A programnak egyszerre több bemeneti állományt is megadhatunk, ezeket sorban egymás után fogja konvertálni. Ha pedig a végeredmény a YouTube-ra készül és előre megadjuk felhasználó nevünket és jelszavunkat, akkor a program automatikusan elvégzi a feltöltést is.

Népszerű bejegyzések