Biztonságos böngésző a legkisebbeknek

A számítógépet és azon az internetet már az óvodások is használják. Egy új, billentyűzet nélkül is kezelhető böngésző segíthet abban, hogy a kicsik csak az életkoruknak megfelelő oldalakat érjék el.

A legtöbb esetben saját magunk ismertetjük meg kisgyermekeinkkel az internetet, amikor megmutatunk nekik egy kedves online játékot, egy rajzos weboldalt vagy rajz- és természetfilmeket. Óvodások és kisiskolások önálló böngészésének legtöbbször egyrészt az az akadálya, hogy mivel nem ismerik a betűket, így nem tudják megtalálni és beírni a nekik való oldalak címét. Másrészt mi magunk is akadályozzuk a felügyelet nélküli internetezést, mert sajnos a legjobb szűrő és felügyeleti programok ellenére is könnyen tévedhetnek olyan helyekre, ami nem való még nekik.


Azonban mindkét akadályt legyőzhetjük a Kido’z (kidoz.net) elnevezésű böngészővel, aminek béta változata ingyen telepíthető. A gyerekeknek kifejlesztett program futtatásához szükség van az Adobe AIR-re, ha nincs ilyen a gépünkön, a telepítéskor az is letöltődik.
A Kido’z futás közben a teljes képernyőt elfoglalja és nagy méretű, könnyen felismerhető és azonosítható ikonokkal vezeti a kicsiket a világhálón. Billentyűzetre nincs szükség, csupán az egeret kell tudni kezelni.
A képernyő alján három ikon (földgömb, joypad és tévé) közül lehet választani, hogy internetes oldalakat akarunk meglátogatni, online játékokat szeretnénk játszani vagy YouTube videókra vagyunk kíváncsiak. Természetesen minden kategóriában csak szigorúan ellenőrzött tartalmakat lehet elérni. Így a weboldalak között mesefilmes, rajzos, ismeretterjesztő szájtokat találunk. A játékokban sem az erőszak dominál, hanem inkább a kreatívitás és a kézügyesség, megfigyelőképesség, logika fejlesztése. A videók pedig a gyerekek számára is izgalmas távoli tájakat és érdekes állatokat mutatnak be.
Minden kategóriában több lapon keresztül válogathatunk a tartalmak között. A navigációt nagy méretű nyilak segítik, amiknek a szerepét könnyen és gyorsan megtanulják a akár a 3-4 évesek is.