Egy napig ingyenes csillagászati programok

A Holdra szállás 40. évfordulója alkalmából, július 20-án ingyen lehet letölteni a Carina Software két nagyszerű csillagászati programját.
Érdemes beállítani egy figyelmeztető üzenetet vagy emailt, nehogy elfelejtsük letölteni a hétfőn, a negyven éves jubileum alkalmából, egy napig ingyenes SkyGazer és SkyVoyager programokat. Mindkettőt a Carina Software készítette, az SkyGazer Windows és Mac OS X változatban érhető el, a SkyVoyager-t pedig az iPhone tulajdonosok használhatják.

A SkyGazer egy planetáriumot varázsol a képernyőre, amin több, mint 300 ezer égitestet tanulmányozhatunk. A programnak megadhatjuk, hogy a Föld melyik pontjáról és milyen időpontban szeretnénk látni az égboltot. A látványhoz természetesen hatalmas szöveges adatbázis is tartozik. A képernyőn megjelenő csillagképeket ki is lehet nyomtatni, így ha szabad szemmel vagy távcsővel kémleljük az eget, egyszerűbb lesz azonosítani az objektumokat.
Az iPhone-ra készült SkyVoyager mindezt a telefonunkon is képes megjeleníteni, így még könnyebben meg tudjuk találni egy csillagos nyári estén a fejünk feletti égitesteket és csillagképeket. Ez a program is nagyon sok részletes adatot és NASA fotókat is tartalmaz.

Külön érdekesség, (igaz bizonyára nem sok honfitársunk fogja tudni használni) a benne található WiFi Scope Control modul, ami az iPhone WiFi-jén keresztül tud vezérelni egyes (GoTo) csillagászati távcsöveket. Így a szerencsések csak megkeresik a telefon programjában, melyik csillagot szeretnék tanulmányozni, a távcső pedig automatikusan az égbolt megfelelő pontja felé fordul
A jubileumi nap kivételével a SkyGazer 29.90, a SkyVoyager pedig 14.99 dollárba kerül. A SkyGazer-t innen (http://www.carinasoft.com/products/skygazer/index.html) lehet letölteni, a SkyVoyager-t pedig innen (http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=319159213&mt=8).

Népszerű bejegyzések