Nézze meg iPhone-ján, merre járnak barátai!

Sokan és régen várnak már olyan iPhone alkalmazásra, amelyik térképen mutatja, merre vannak ismerőseink. Mostantól végre a telefon webböngészőjén keresztül is elérhető a Google Latitude szolgáltatása.
Az iPhone és iPod Touch tulajdonosoknak nem kell semmilyen új alkalmazást letölteniük, mindössze meg kell nyitniuk a Safari-ban a google.com/latitude oldalt. Itt be kell jelentkezni már meglévő Google adatainkkal vagy akár létre is hozhatunk egy újat. Ha engedélyezzük helyzetünk koordinátáinak használatát, azonnal megjelenik egy térképen az aktuális tartózkodási helyünk. Ezzel persze nem sokra megyünk, hiszen a legtöbbször azzal tisztában vagyunk, merre járunk. A Latitude-ot akkor tudjuk igazán kihasználni, ha ismerőseink is bejelentkeznek a szolgáltatásra és ők is engedélyezik tartózkodási helyüknek a közzétételét. Az nem feltétel, hogy mások is iPhone-t használjanak, más GPS-szel rendelkező mobil eszközökön (Android, Blackberry, Symbian, Windows Mobile rendszerek) is működik a Latitude.

Az Add friends utasítással tudunk Gmail-es címlistánkból vagy email cím alapján hozzáadni ismerősöket a térképünkhöz, természetesen csak akkor, ha azok engedélyezik ezt. A beállítások után egy kattintással meg tudjuk nézni, merre járnak ismerőseink, barátaink, családagjaink.
Az ismerősöknek nem csak a pontos tartózkodási helyét láthatjuk, hanem azt is megtudhatjuk, mikori az adat, mert a rendszer mindig a legutolsó elérhető koordinátákat tárolja. Az ismerősöket jelző ikonra kattintva további menüpontok jelennek meg, így például közvetlenül küldhetünk nekik email-t vagy kérhetünk egy útvonal tervet, ami megmutatja, hogyan juthatunk el hozzájuk.
Mivel az iPhone nem támogatja a háttérben futó böngészőt, ezért a saját koordinátáink frissítése csak addig működik, amíg a Safari-ban a Latitude oldalt használjuk.
A Latitude-on keresztül akkor is meg tudjuk nézni, merre vannak ismerőseink, ha nincs kéznél mobil eszköz. Az iGoogle-hoz létezik Latitude modul, aminek segítségével akár asztali számítógépen is lehet követni, ki, merre jár. Ez például remekül használható szülői felügyeletre is, feltéve ha a “megfigyelt” személy bekapcsolva tartja a telefonját illetve iPhone esetén, annak böngészőjében megnyitja a Latitude oldalát.

Népszerű bejegyzések