Számítógép a konnektorban

A kaliforniai Marvell cég piacra dobta a Sheevaplug névre keresztelt számítógépét, ami mindössze akkora, mint egy hálózati adapter konnektorba dugható része. Az eszközben a videó kártyán kívül minden megtalálható: processzor, memória, hálózati- és USB csatlakozó. A részletes specifikáció 1.2 GHz-es CPU-t, 512 Mbájt RAM-ot és 512 Mbájt flash memóriát említ.

A helyi hálózathoz illetve az internethez gigabtes ethernettel tud kapcsolódni. Az USB-n keresztül lehet például videó adaptert, billentyűzetet vagy webkamerát csatlakoztatni. A tárolóhely bővítéséhez egy SD kártya foglalatot használhatunk. A készüléken egy minimalizált Linux fut, amivel például tökéletes webszerverként is üzemeltethetjük a Sheevaplug-ot, ami nyugodtan lehet éjjel.nappal bekapcsolt állapotban, mert a fogyasztása mindössze 5 Watt. A 99 USD-ért árusított készlet a hardveren kívül fejlesztői szoftvereket is tartalmaz.
A “konnektor-komputernek” már az európai változata is elérhető és megrendelhető. (http://www.globalscaletechnologies.com/p-22-sheevaplug-dev-kit-us.aspx)

Népszerű bejegyzések