Másfél millió felhasználói kézikönyv egy helyen és ingyen

Kivel nem fordult még elő, hogy szüksége lett volna egy régebben vásárolt készülék vagy szoftver használati leírására, de azt már sehol sem találta. A fiókok és a szekrény mélye helyett nézzen körül egy internetes adatbázisban.

Amikor megvásárolunk egy műszaki cikket, szoftvert, alaposan áttanulmányozzuk annak felhasználói kézikönyvét, majd eltesszük valami biztos helyre, hogy könnyen megtaláljuk, ha később szükség lesz rá. Ez a később gyakran évek múlva következik be, amikor egy ritkán használt funkciót akarunk használni vagy ha valami hiba történik, és a megoldásnak szeretnénk utánanézni. Addigra azonban már sehol sincs a használati utasítás, hiába tesszük tűvé az egész lakást a régi videó kamera, mikrosütő vagy akár egy szoftver leírásáért
Mint olyan sok más esetben, ilyenkor is az internet siet segítségünkre. A Diplodocs (diplodocs.com) adatbázisában 5600 márka, 1 400 000 felhasználói kézikönyvét őrzik PDF formátumban. A könnyen kereshető gyűjteményből ingyen lehet letölteni a leírásokat. Ezekben azután a PDF formátum miatt ráadásul könnyebben is lehet keresni, mint a hagyományos, papír alapú használati útmutatókban.
Az adatbázisban két módszerrel kereshetünk: vagy beírjuk egy Google motorral működő keresőbe a készülék azonosítóját, számát vagy először kiválasztjuk a gyártót/márkát, utána pedig egy szűkített listából az eszközt. A találati listában az alapbeállításnak megfelelően a termékhez tartozó és az adatbázisban megtalálható összes felhasználói kézikönyv megjelenik, ami azt jelenti, hogy esetenként válogathatunk a különböző nyelvű változatok között.
Meglepő, de nagyon sok magyar nyelvű használati utasítást is találhatunk, sőt az egész szolgáltatás magyar változatban is elérhető (hu.diplodocs.com), igaz itt még időnként gondok vannak a tükörfordítással. A magyar nyelvű felhasználói kézikönyvek azonban az eredeti, hivatalos változatok.
A adatbázisban többek között szórakoztató elektronikai eszközök, számítástechnikai eszközök, szoftverek, mobiltelefonok, konyhai eszközök és gépkocsik felhasználói kézikönyveit találhatjuk meg pillanatok alatt
A leírások letöltéséhez nincs szükség semmilyen regisztrációra, mindössze egy ötletes CAPTCHA ellenőrzésen kell túljutnunk.