Nyomozzon ismerősei után!

Tudja meg többek között, hogy milyen közösségi oldalakat és milyen becenévvel használ, milyen weboldalakon szerepelnek róla adatok vagy milyen fényképeket, videókat készített az utóbbi időben.
Az internet segítségével nagyon sok személyes információhoz lehet jutni, még akkor is, ha a célszemély ügyel a személyes adataira. Az egyre szaporodó közösségi oldalakon a személyes adatlapok sok részletre kitérnek és a látogatók többsége meg is adja ezeket az adatokat. Ez esetenként elengedhetetlen, ha régi ismerőseit szeretné megtalálni vagy ha hasonló érdeklődésű új ismerősöket szeretne találni.

Már csak az a kérdés, hogy a különböző helyeken elszórt adatokból hogyan tudjuk összeállítani a teljes képet, azaz minden olyan információt megszerezni, ami egy személyről az interneten elérhető. Használhatunk általános keresőket is, azonban ilyenkor a név megadása nagyon sok hamis találatot fog adni. Ráadásul a közösségi oldalak legtöbbjén tetszőlegesen választhatunk felhasználó nevet, így biztos hogy nem fogjuk megtalálni kpista, kissp, kiss2009 vagy littlepista becenevet használó Kiss Pista nevű ismerősünket.
Szerencsére azonban a legtöbb regisztrációnál egy email címet is meg kell adni. Mivel az interneten nem létezhet két azonos email cím, így ez egyértelműen azonosítja tulajdonosát.
Az email cím alapján már könnyebben kereshetünk adatokat ismerőseinkről (vagy ismeretlenekről). A helyzetet még tovább könnyíti a Spokeo szolgáltatás. Itt csak meg kell adni a “célszemély” email címét és pár pillanaton belül láthatjuk az általa készített fényképeket, videókat és a weben található szöveges anyagait. A Spokeo jelenleg 41 közösségi oldalt vizsgál végig, hogy a megadott email címmel regisztrált-e valaki. Így többek között gyorsan megláthatjuk az illető MySpace, Facebook, Flickr, Picasa, Blogger, YouTube adatlapját és aktivitását. Ezen kívül a hagyományos webes találatokat is megkapjuk, minden olyan oldalt, ahol szerepel a megadott elektronikus levélcím.
A szolgáltatással egyszerre több ismerősünk után is kutathatunk, pontosabban mindig napra készen láthatjuk, melyik közösségi oldalon, mit csinált. Megváltoztatta az adatlapját, új fényképet töltött fel vagy megjelent az email címe egy weboldalon.
Hangsúlyozzuk, hogy a Spokeo nem titkos, rejtett adatokat gyűjt össze, csak olyanokat, amelyeknek a nyilvánosságához a tulajdonosa hozzájárult.

Népszerű bejegyzések