Szabaduljon meg az energiafaló weboldalaktól!

Mindennek ára van, tartja a mondás és ez a látványos weboldalakra is igaz. A szépség gyakran nagy erőforrásigénnyel párosul, de mindezt egy kattintással kikapcsolhatjuk.
A böngészőprogramokhoz remek kiegészítőket lehet találni, amelyek megakadályozzák a reklámok, hirdetések letöltését. Azonban sok olyan oldal van, amelyiken nemcsak ezek az elemek terhelik meg számítógépünk processzorát, grafikus kártyáját. A különböző Flash vagy Java animációk, háttérzenék és iFrame elemek sokszor csak az oldal látványát növelik, hasznos információt nem veszítünk vele, ha megszabadulunk ezektől a részektől. A megoldás néhány egyszerű szkript, amit ha elhelyezünk a böngészőnk könyvjelző sorában, később csak egy kattintásunkba kerül az erőforrás igényes elemek letiltása.

A https://www.squarefree.com/bookmarklets/zap.html oldalon egy tekintélyes gyűjteményt találunk ezekből a szkriptekből. Mindegyiknek elolvashatjuk a leírását és ha úgy gondoljuk, hogy valamelyik hasznos lehet, azt már húzhatjuk is a könyvjelző sorra. A szkriptek általában minden böngészővel működnek, de a biztonság kedvéért kis ikonok is jelzik, hogy Internet Explorer, Firefox, Opera illetve Netscape alatt használhatjuk-e. A jelölések között a Safari nem szerepel, de az általunk kipróbált jó néhány szkript tökéletesen működött.
Általános tanácsot nem tudunk adni, hogy mit érdemes használni ebből a gyűjteményből, ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Kettőt mindenképpen érdemes kipróbálni. A “zap plugins”-t, ami eltávolítja a weboldal Java és Flash elemeit, a háttérzenét és az iFrame-eket. A “zap images” akkor lehet hasznos, ha egy oldal nagyon sok képet tartalmaz, amikre igazából nincs is szükségünk. A szkript a képek helyet csak az azokhoz tartozó, úgynevezett alternatív szöveget jeleníti meg.

Népszerű bejegyzések