Vadonatúj QuickTime a Snow Leopard-ban (videó bemutatókkal)

A hamarosan megjelenő Mac OS X 10.6 egyik leglátványosabb újdonsága lesz a teljesen megújult QuickTime. Új kezelő felület, hang-, videó- és képernyőmozgás felvevő, közvetlen YouTube feltöltő. Lássuk mindezt működés közben!
A Snow Leopard-ban bemutatkozó QuickTime egy nagy ugrással a 10-es verziószámot kapta, ami jól mutatja, hogy sok és alapvető változással találkozhatunk a programban. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az eddig csak a fizetős, Pro változatban elérhető kép és hangrögzítés is belekerült, sőt ez még egy Screen Recording funkcióval is kiegészült. A felvett anyagoknak megvághatjuk az elejét és a végét, majd közvetlenül a programból feltölthetjük a YouTube-ra vagy a MobileMe galériába, de elmenthetjük az iTunes gyűjteményünkbe is.
A mellékelt videókon ezeket az újdonságokat mutatjuk be használat közben.
Az első videón látható az új felhasználói felület, amin a lejátszást vezérlő panelt tetszőleges elhelyezhetjük. Ha az egér nincs a lejátszó ablak felett, akkor automatikusan eltűnik a vezérlő sáv és az ablak kerete is. Természetesen a QuickTime X-ben is kedvünk szerinti méretre húzhatjuk a videó ablakát vagy átkapcsolhatunk teljes képernyős lejátszásra. Ekkor arra is van lehetőség, hogy intelligens nagyítással akkor is kitöltsük a képernyőt, ha annak más a méretaránya, mint az eredeti filmé.
A lejátszást vezérlő sávon egy új ikonnal érhetjük el a videómegosztási és vágási műveleteket. A Trim utasítás kiadása után a videó ablakának alján megjelenik egy filmcsík, ahol a jelenetképek segítik a pontos vágást. A film elejét és végét tudjuk ezzel a művelettel megváltoztatni. A vágott anyagot közvetlenül a QuckTime X-ből lehet feltölteni a YouTube-ra, ehhez csak a felhasználó nevünket és jelszavunkat kell megadni, illetve ki kell tölteni a videó adatait (név, leírás, kategória, címkék). A megfelelő formátumra való konvertálást és feltöltés már önállóan elvégzi a program.

A felvételi lehetőségek között találjuk a képernyőn történtek rögzítésére szolgáló Screen Recording utasítást. Beállíthatjuk, hogy a kép mellet a hangot is rögzítse-e a program és milyen legyen a felvétel minősége. Amint az a második videón látszik, teljes felbontásban, akadozás mentesen lehet rögzíteni mindent, ami a képernyőn történik. Még akkor is, ha közben egy másik QuickTime ablakban videót játszunk le. Természetesen ezeket a felvételeket is megvághatjuk és megoszthatjuk.

A QuickTime Pro használóinak nem újdonság, hogy a programmal belső vagy külső videokameráról felvételt lehet készíteni. Az azonban valószínűleg meglepetést fog okozni, hogy beépített ColorSync-nek köszönhetően, milyen kíváló minőségű felvételt lehet például egy egyszerű iSight kamerával készíteni. A harmadik videón egy MacBook beépített kamerájával készített felvételeket mutattunk be, amiken a vágáson kívül, nem végeztünk semmilyen utólagos szerkesztést.
A QuickTime X-et elsőként azok a Macintosh tulajdonosok fogják tudni kipróbálni, akik váltanak a Snow Leopard névre keresztelt OS X 10.6-ra. Az új QuickTime windows-os változatának megjelenési időpontja még nem ismert.

Népszerű bejegyzések