Elképesztő videótrükk a Google Earth 3D-s modelljeivel

Mozifilmeknél már hozzászokhattunk, hogy gyakran nem lehet megállapítani, a látványnak mekkora része valódi. Most egy olyan megoldást mutatunk be, amellyel a valóságot és a számítógéppel generált világot mindenki saját maga is egymásba olvaszthatja és többek között a kezében tarthatja a világ híres épületeinek számítógépes modelljeit.

Az Augmented Reality (AR), azaz a kiterjesztett valóság, összeköti a valóságban látható képet a számítógépen található adatokkal. Az AR egyik leggyorsabban fejlődő területe, amikor a mobilok valós idejű mozgóképére az internetről származó adatokat, képeket helyeznek.
A kiterjesztett valóságot magunk is létrehozhatjuk, mindössze egy számítógépre és egy webkamerára van szükség. A végeredmény pedig az lesz, hogy a Google Earth 3D-s épületmodelljeit elhelyezhetjük és mozgathatjuk a kamera által rögzített környezetben.
Első lépésként az AR Sight oldaláról (www.arsight.com) le kell tölteni és ki kell nyomtatni egy PDF állományt. Ennek közepén egy vastag fekete keret található, ennek helyzetét, mozgását méretét fogja majd felismerni az a program, amelyik összevegyíti a virtuális és a valóságos valóságot. Ezt a programot is az AR Sight oldaláról lehet letölteni, létezik Windows és Mac OS X változata is. Már csak azokra a Google Earth modellekre van szükség, amelyekkel játszani szeretnénk. A program indításakor ki kell választani a modellt és be kell kapcsolni a webkamerát vagy a számítógéphez csatlakoztatott videó kamerát. A megjelenő teljes képernyős képen először a valódi világot látjuk, azonban amikor a korábban kinyomtatott, fekete keretet tartalmazó papír is a kamera látószögébe kerül, akkor azon megjelenik az épületmodell mozgatható, forgatható képe. Ahogy a valóságban az üres papírlapot mozgatjuk, úgy mozog a számítógép képernyőjén, a kiterjesztett valóságban, az Eiffel-torony vagy a Colosseum képe. Ha forgatjuk vagy döntjük a lapot, az épület is pontosan úgy fog mozogni.

A mellékelt videón mindezt jól nyomon lehet követni. Először az Eiffel-torony kerül az íróasztalra, ezt követően pedig a Colosseum modelljével egészítjük ki a valóságot. Ennél a résznél a videó jobb felső sarkában láthatjuk a valódi képet. Ezen csak egy nagy fekete keret látszik a papírlapon, miközben a kiterjesztett valóságban a műemlék térbeli modellje látható.