Nem kukoricáznak: Blu-ray lejátszó az új Popcorn-ban

Az egyik legnépszerűbb hálózati média lejátszó család új taggal bővült, így már a Blu-ray tartalmak lejátszásának sincs akadálya.

Jelentős fejlesztésekkel érkezett meg a Popcorn C-200 készüléke, amelyikben a SigmaDesigns  SMP8643-as típusú, 667MHz-en működő processzora  és  512 MBájt RAM került.
A Lejátszo.hu-tól kölcsönkapott készülékbe egy Lite-On gyártmányú DVD-író/Blu-ray olvasó meghajtót és a belső USB portra pedig egy 4 GBájtos pendrive-ot szereltek. Ez utóbbi tökéletesen megfelelő a Blu-ray Live tartalmakhoz. Így a C-200 már teljes értékű Blu-ray lejátszó is, amin akár gyári, akár írható/újraírható, egy- és kétrétegű Blu-ray, DVD- és CD-lemezek is használhatóak és gyakorlatilag minden létező optikai lemezformátumot kezel.

A készülékben még maradt egy szabad SATA csatlakozás, és egy 2,5"-es merevlemezhely, így notebook merevlemez is telepíthető bele. Erre a tárhelyre akkor lehet szükségünk, ha torrentezésre vagy fájlszerverként (SMB, NFS, FTP) használjuk a készüléket.

Mivel a médiafájlok (MKV, M2TS, stb.) lejátszása már a korábbi Popcorn modelleken is tökéletesen megoldott, a C-200 igazi újdonságot csak a Blu-ray formátum terén hoz. A merevlemezre másolt Blu-ray fájlstruktúra, vagy Blu-ray ISO image fájl ugyanúgy lejátszható, akár hálózaton keresztül is, mintha egy valódi Blu-ray lejátszóban használnánk az optikai lemezeket.
Érdekesség, hogy a C-200  távvezérlője nem infrás, hanem rádiófrekvenciás (RF), így lassan leszokhatunk arról, hogy a készülék felé kell tartani az irányítót.
Az ethernet-kapcsolat gigabites lett, ami a gyakorlatban jelentősen felgyorsította a hálózaton keresztüli másolásokat. Erre a sebességnövekedésre a hálózaton keresztüli  Blu-ray ISO lejátszásnál is szükség van.
A lejátszó elején egy  kék háttérvilágítású LCD-kijelzőt is találunk, ami akkor lehet hasznos, ha csak zenét szeretnénk lejátszani és a tévé bekapcsolása nélkül böngészhetünk a könyvtárainkban.
A HDMI1.3-as kimenet mögötti elektronika már támogatja a 36-bites (színenként 12) színmélységet, amit manapság még nem igazán lehet kihasználni, de  ha lesznek ilyen filmek és ezek megjelenítésére alkalmas kijelzők, akkor a C-200-on már nem fog múlni a lejátszás.



Mindezeken kívül a Popcorn készülékek nagy erőssége a hálózati lejátszás: akár a helyi hálózaton található állományokat, akár internetes tartalmakat is a tévé képernyőre küldhetünk. Válogathatunk és kereshetünk a legnagyobb videó megosztó oldalak (YouTube, Google Video, MetaCafe, VideoCast, DL.TV és Cranky Geeks) filmjei között.  A videókat eredeti méretben, de akár a televízió teljes képernyőjére nagyítva is megnézhetjük. Az Audio menüponton keresztül elérhetjük a több ezer internetes rádióadást, műfaj és földrajzi terület szerinti csoportosításban. A fénykép-megosztókat is el tudjuk érni, így a Flickr-en és a Picassán tárolt képeinket vagy másokét diavetítésként láthatjuk viszont a képernyőn.
És végül még egy jó hír: a folyamatosan frissíthető firmware már magyar nyelven is elérhető.

Népszerű bejegyzések