9 éves diplomás rendszermérnök

A kilencéves macedón Marko Csalaszan átvette rendszermérnöki diplomáját Ljubljanában a Microsoft szlovén főmenedzserétől, Matej Potokartól, ezzel a világ legfiatalabb informatikus szakértője lett.

A csodagyerek, akit a macedón, a horvát, a szlovén és az amerikai média is a számítógép Mozartjának titulál, négyéves korában már tökéletesen beszélt angolul.
    A cnet.com amerikai internetes portálnak elmondta, hogy nem szereti a számítógépes játékokat, inkább a barátaival focizik. Naponta 4-10 órát is dolgozik számítógépén. Legújabb elgondolását próbálja megvalósítani, vagyis azt, hogyan lehet a nagyfelbontású (HD) tévéjeleket a viszonylag lassú (DSL) internetkapcsolattal továbbítani.
    Marko szeretne az Egyesült Államokba utazni és közel lakni a Microsoft bázisához, ezt azzal indokolta, hogy Amerikában a legfejlettebb az információs technológia. Előtte mindenesetre a szüleivel közösen egy olyan magániskolát nyitott szülőhelyén, Szkopjéban, ahol speciális számítástechnikai képzést kaphatnak az általános iskolás gyerekek.
    Három évvel ezelőtt, amikor nyilvánvalóvá vált Marko zsenialitása, a macedón oktatási minisztérium komputerlaboratóriumot ajándékozott Marko Csalaszannak.

Népszerű bejegyzések