Digitális térképen Földünk összes folyója

Az élet legtöbb területén a  hagyományos térképeket hamar felváltották a digitális változatok. Ezek kényelmes kezelhetőségével és egyre részletesebb felbontásával a papír alapúak nem tudnak versenyezni. Azonban az elsősorban navigációs rendszerekhez használt digitális térképeken a folyók mostohagyerekek voltak. Ennek az oka egyrészt, hogy a nincs akkora igény a folyók pontos adataira, mint például egy nagyváros részletes utcatérképére, másrészt, hogy sok folyó a Föld ember által viszonylag még érintetlen területén található.

Ezért is van nagy jelentősége annak a  McGill University-n végzett munkának, ami  dr. Bernhard Lehner vezetésével elkészíti  a Föld folyóinak digitális térképét.

A projekt még 2003-ban, a World Wildlife Fund-nál kezdődött, mert kutatások során azt tapasztalták, hogy bolygónk édesvíz készletéről csak nagyon hiányos adatok vannak. Ráadásul az ilyen térképeket a legtöbbször országonként készítették el, miközben a folyók általában nem ismernek határokat.

A HydroSHEDS (Hydrological data and maps based on SHuttle Elevation Derivatives at multiple Scales) névre keresztelt adatbázishoz a NASA műholdjainak adatait és speciális számítógépes programokat használtak. Első lépésként, két év alatt készült el Dél-Amerika folyóvizeinek térképe, azután Ázsia, majd a többi kontinens következett. Végül idén nyáron, hét év és több ezer számítógép óra után elkészült a Föld folyóinak globális digitális térképe, aminek online változatát a National Geographic  internetes oldalán (http://ngm.nationalgeographic.com/2010/04/water/water-animation) is meg lehet nézni.

A HydroSHEDS adatbázisa az egyre pontosabb és részletesebb műhold adatokon kívül nagyon sok helyszíni mérési adatot is tartalmaz, így használatával fel lehet fedezni eddig ismeretlen összefüggéseket is, amik segíthetik a klímaváltozás okainak és következményeinek jobb megértését.

A kutatás következő fázisában Kanada, Szibéria és Skandinávia folyóinak vízgyűjtő területeiről és vízhozamairól szóló információkkal bővítik a rendszert.

Népszerű bejegyzések