Mennyi idő alatt törik fel a jelszavadat?

A  válasz sok mindentől függ, de egy weboldal segítségével megtudhatjuk, hogy a választott jelszavunk megfejtésével mennyi idő alatt végez egy átlagos PC.

A számítógépek és az internet használatával egyre több jelszóra van szükségünk. Van, aki ugyanazt a jelszót használja mindenütt, ez azonban nem igazán jó megoldás, mert ha valaki megszerzi ezt a karaktersorozatot, akkor gyakorlatilag minden regisztrációnkhoz, előfizetésünkhöz, levelező fiókunkhoz hozzáfér.  

Ha mindenütt másik jelszót alkalmazunk, akkor egy idő után komoly adminisztrációra lesz szükségünk, hogy nyilvántartsuk, hol, mivel tudunk bejelentkezni. Szerencsére a legtöbb böngésző program meg tudja jegyezni a jelszavainkat és olyan alkalmazások is vannak, amelyekben tárolhatjuk a hozzáférési adatainkat és ezekhez egy mester jelszóval tudunk hozzáférni.

Egy vagy több jelszóra tehát minden esetben szükség van, már csak az a kérdés, megfelelően biztonságosak-e ezek.

A How Secure is My Password (http://howsecureismypassword.net/) oldalon pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy egy nem túl gyors PC-vel rendelkező rosszakarónknak mennyi időbe telik, hogy egy jelszót kitaláljon. Ehhez nem kell mást tennünk, mint beírni az igen egyszerű felépítésű oldal egyetlen mezőjébe azt a karaktersorozatot, amelynek erősségére kíváncsiak vagyunk. Ahogy elkezdjük a gépelést, folyamatosan láthatjuk hány másodpercre vagy percre vagy napra vagy évre van szükség a jelszó kitalálásához.

Öt-hat  karakternél nem hosszabb, egyszerű szavaknál pár másodpercet kapunk eredményül, de ha ezek egy-egy számot is tartalmaznak, akkor már órákra van szükég a visszafejtéshez.
Az ötszáz leggyakrabban használt jelszónál meg sem jelenik, hogy mennyi ideig tart a feltörése,  csak annyit tudunk meg, hogy ezeket semmi esetre sem érdemes alkalmazni.

Ahogy egye hosszabb, betűket és számokat vegyesen tartalmazó jelszót írunk be, annál megnyugtatóbb értékek jelennek meg. Az már elég biztonságos megoldásnak tűnik, aminek a visszafejtéséhez pár ezer év kell. A billentyűzeten teljesen véletlenszerűen bepötyögött, 12-15 karakter hosszúságú jelszó feltöréséhez egy PC-nek év milliárdokra is szüksége lehet. Persze a véletlen felépítésű jelszavakat nehéz megjegyezni, ha pedig felírjuk ezeket valahova, akkor ismét csorbát szenved a biztonság. Így azután egy köztes megoldás lehet, ha könnyen megjegyezhetú szavak kombinációit választjuk, amiknél egy-egy betűt számra cserélünk.

Aki annyira bizalmatlan, hogy még erre az oldalra sem meri beírni az általa választott jelszót, azt megnyugtathatjuk, hogy a megadott karaktersorozat nem kerül ki az internetre, a számítás mindenkinek a saját gépén történik. Ezt akár úgy is ellenőrizhetjük, hogy az oldal betöltése után megszakítjuk az internet kapcsolatot és így végezzük a vizsgálatot.  

Népszerű bejegyzések