Rendezze naptárba dokumentumait!

Egy számítógép merevlemezén több tíz-, nem ritkán több százezer fájl található. Egy új és ingyenes program segít ezek között megtalálni, amire éppen szükségünk van.

Amióta lassan mindenhez számítógépre van szükség, azóta óriási ütemben nő a komputerünkön tárolt állományok száma. A legtöbb operációs rendszer beépített keresőt is tartalmaz, mert e nélkül reménytelen feladat megtalálni egy levelet, táblázatot, fényképet vagy zenét. A szöveges dokumentumok esetén viszonylag könnyű dolgunk van, mert ha emlékszünk egy benne található kifejezésre, mondatra, akkor ezt már fel tudják használni a kereső programok. Egy fotó, videó, zene vagy az egyre gyakrabban alkalmazott PDF fájlok esetén azonban legtöbbször csak annyi segítséget tudunk adni, hogy nagyjából mikor hoztuk létre vagy módosítottuk a keresett dokumentumot.  A keresgélés megkönnyítésére hozták létre azt az ingyenesen letölthető segédprogramot, ami egy jól áttekinthető naptárba rendezi az állományokat.

A Nemo Documents (http://www.nemo-docs.com/) nem változtatja meg a számítgépünkön tárolt fájlok elrendezését, hanem az eredeti könyvtár szerkezetet megtartva egy az Outlook vagy Google Calendar-hoz hasonló formában jeleníti meg a dokumentumok neveit. A program az első elindításkor végignézi és indexeli a merevlemezt és utána folyamatosan működik a háttérben. Így figyeli a fájlok változásait és az utolsó módosításnak megfelelő helyre teszi a naptárjában.

A Nemo Documents naptárában több nézet közül választhatunk, lehet éves, havi, heti vagy napi bontást kérni, illetve időrendi listában is meg tudja mutatni az állományokat. Mivel felismeri a leggyakoribb dokumentum típusokat, ezért egy olyan nézetet is kérhetünk, ami csak a PDF-eket, szövegeket, számolótáblákat, prezentációkat, zenéket, fotókat vagy videókat mutatja meg.
A naptárban látható állományokon a jobb egérgomb megnyomásával megjelenő menüből elérhetjük az alapvető fájl műveleteket (másolás, megnyitás, tulajdonságok) és elláthatjuk címkékkel vagy csillagokkal is. Ez két utóbbit azután szintén felhasználhatjuk a keresésekhez és a naptári nézet kialakításához.
 
A program is ikonja a tálcára kerül, így mindig gyorsan el tudjuk érni, ha hirtelen valami olyat keresünk, amiről csak azt tudjuk, hogy mikor hoztuk létre vagy szerkesztettük utoljára. A Nemo Documents Windows XP, Vista Windows 7 és Linux rendszerek alatt működik és együttműködik a Windows Desktop Search szolgáltatással.

Népszerű bejegyzések