Autóvezetés a kiterjesztett valóságban (videó)

A gépkocsivezetés komoly figyelmet igényel. Így azután minden segítség jól jöhet, például ha olyan információkat is látunk az úton, amiket csak a számítógép helyez oda.

A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) igen népszerű informatikai fejlesztési irány, főleg amióta olyan számítási kapacitással rendelkeznek az okostelefonok, hogy már azokkal is kényelmesen lehet használni.

A kiterjesztett valóságot előállító alkalmazások használatakor a mobilunk kamerájával szétnézve egy adott környéken, megjelennek az éppen a képen látható objektumok adatai, leírásuk, távolságuk. Az AR fontos előfeltétele, hogy az adott telefon képes legyen a helymeghatározásra és tudja, merre néznek vele, azaz legyen benne iránytű.

A legújabb iPhone-ra készült, kiterjesztett valóságot létrehozó program az autóvezetést segíti. Az Augmented Driving (http://itunes.apple.com/us/app/augmented-driving/id366841514?mt=8) 3GS készülékekre készült és másodpercenként legfeljebb 10 képkocából álló “élőképre” tudja ráhelyezni a vezetőt segítő információkat.

A program első használata előtt el kell végezni egy rövid kalibrációt, hogy megfelelően helyezzük el a szélvédő mögött a telefont. Ezután indulhat az utazás a kiterjesztett valóságban.

A program jelenlegi változata két fontos paramétert figyel és az ezekhez tartozó képeket, adatokat rajzolja ki a képernyőre. Az egyik a “Lane Detection”, ami az éppen használt forgalmi sávot figyeli. A saját sávunkat kékkel kiszínezi és haladási irányunkra merőlegesen húzott vonalak sűrüségével ábrázolja sebességünket. Ha elhagyjuk a sávot, a színezés pirosra vált és hangjelzés is figyelmeztet, nehogy egy véletlen manőver legyen az elmozdulás oka. Amint stabilan átlépünk a másik sávba, ismét kékkel jelzet úton haladhatunk.

Talán a sáv figyelésnél is fontosabb, hogy a program fel tudja ismerni az előttünk haladó járművet és figyelmeztet, ha nem megfelelő a követési távolság. A “Vechile Detection” a képernyőn szereplő járműveket zöldre, sárgára illetve pirosra színezi, attól függően, mennyire kell figyelnünk azokra. Itt fontos szerepe van a sáv figyelésnek is, mivel hiába van előttünk egész közel egy jármű, ha az a mellettünk lévő sávban halad.

A járművek és a sávok figyelésén kívül a képernyőn folyamatosan láthatjuk pillanatnyi sebességünket és az aktuális forgalmi sáv szélességét is. Mindezt működés közben is meg lehet nézni a következő videón:



A programot folyamatosan fejlesztik, a készítők egye több információt szeretnének elhelyezni a képernyőn és ezzel egyre jobban kiterjeszteni a valóságot. Ehhez nagy segítséget jelent az iPhone 4 megjelenése, amelynek jóval nagyobb a számítási teljesítménye és a képernyő felbontása.

Népszerű bejegyzések