Az internetről megtudhatja, bűnöző-e a szomszédja

Néha nem árt, ha tudjuk kivel barátkozunk, ki lakik a szomszédban, kit engedünk be a lakásunkba, kire bízzuk gyermekeinket. Amerikában már az internetről is le lehet kérdezni számos rendőrségi, bűnügyi  adatot.

A Criminal Searches segítségével az USA nyilvános bűnügyi nyilvántartásaihoz férhetünk hozzá és több szempont szerint kereshetünk ezen adatok között. Az ingyenes szolgáltatással egy kicsit utána lehet nézni, hogy volt-e valamilyen bűnügyi előélete leendő háztartási alkalmazottunknak, munkatársunknak, a gyerekünkre felügyelő személynek vagy éppen gyermekünk új barátainak.

Az oldalon több módszerrel is kereshetünk. A Criminal History Check-nél megadhatjuk a keresett személy  nevét, születési dátumát, címét. Az eredmény lista azokat  fogja megjeleníteni, akiknek korábban már volt valamilyen összetűzésük a törvénnyel. A nevek mellett színes ikonok jelzik a törvényszegés fajtáját, ami lehet gazdasági, közlekedési, szexuális, erőszakos vagy kábítószeres  bűncselekmény. A nevekre kattintva részletesen is elolvashatjuk, mikor és mit követett el az illető. Több esetben a közlekedési szabálysértések is megjelennek a listán (például sebességkorlátozás megszegése, becsatolatlan biztonsági öv), ezek azonban még nem jelentik, hogy megrögzött bűnözővel van dolgunk.

Érdekes lehetőség a Neighborhood Watch, ahol azt tudhatjuk meg, hogy a szomszédunkban vagy a környékükön laknak-e priusszal rendelkező személyek. A keresést egy cím megadásával lehet indítani és az eredményt egy Google térképen láthatjuk, amin kis pontok jelölik, a törvénnyel már szembekerült személyek bejelentett lakcímét. A jelekre kattintva megkapjuk a személyes aktákat, a nyilvánosan elérhető adatokkal, ami a legtöbb esetben fényképet is tartalmaz. Ennek segítségével könnyebben felismerhetjük a veszélyes szomszédokat. Ez különösen fontos lehet például szexuális bűnözők esetén. Az ilyen jellegű bűncselekményeket elkövetőkre egy külön keresőt is üzemeltetnek. A Sex Offender Finder használatával pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy egy adott környéken van-e bejelentett lakcíme olyan személyeknek, akiktől nem árt félteni gyermekeinket.

Népszerű bejegyzések