iPhoto ‘11 - pro és kontra

A fénykép katalogizáló és szerkesztő program legújabb változata nem aratott egyértelmű sikert. Nézzük milyen hasznos és milyen bosszantó újdonságok kerültek bele!

A bemutatók leglátványosabb újdonsága a teljes képernyős üzemmódra való váltás lehetősége  volt, azonban ezzel a megoldással sok, korábban megszokott és bevált szolgáltatással lett szegényebb a program.

A teljes képernyős kezelőfelület minden mást eltűntet a képernyőről, csak az iPhoto aktuális felülete látszik, legyen az a képek rendezésére, szerkesztésére vagy éppen a slideshow készítésére szolgáló ablak. Így valóban egy kicsit több helyünk lesz, azonban a változtatással együtt eltűnt annak a lehetősége, hogy egy-egy képet teljes képernyőn tudjunk megnézni, az album további képeit mutató filmcsík mindig ott marad a képernyő alján és az is elég kényelmelen, hogy a fotó egyes részeire nagyítani csak az Edit módban tudunk. A szerkesztéhez kaptunk új parancsokat és az egyes utasítások is más elrendezésben helyezkednek el, ezek a változások azonban nem igazán lényegesek.

Az újdonságok közül az új slideshow-kat érdemes kiemelni, amelyek friss látványt hoznak a már megszokott diavetítések közé. Ami nekünk a legjobban tetszett, az az úgynevezett Places téma. Az iPhoto korábbi változatában is volt arra lehetőség, hogy egy térképpen megnézzük, hol készült a fotó, ha annak adatai között szerepeltek geotag-ek. Az ilyen képekből most nagyon látványos slideshow-t tud készíteni a program, mert automatikusan letölti az adott földrajzi helyek térképét és ezeken helyezi el a fotókat. A térkép részletességétől és az adott hely népszerűségétől függően még a városrészek, utcák, műemlékek nevével is felcímkézi a bemutatót. Mindezt egy hirtelen összeállított, Európa néhány nagyvárosában készült fotóból készült slideshow-n mutatjuk be:


Ha már a képek földrajzi adatainál tartunk, sok esetben ezeket csak később tudjuk hozzájuk fűzni. Ezt az iPhoto korábbi változatában valamivel kényelmesebben végezhettük el, most ugyanis egy meglehetősen kis térképen kell megmutatni, hol készült a fotó, ráadásul csak akkor tudjuk elhelyezni a szimbolikus rajzszöget, ha beírunk egy hozzávetőleges helyszínt. Még szerencse, hogy egyszerre több képet is el tudunk helyezni egy pontra, amiket azután finomítani lehet.

A kellemes változások közül még egy újdonságot feltétlenül meg kell említeni, ez a képek megosztása a legnépszerűbb közösségi oldalakon. A program nagyon szoros kapcsolatot tud tartani a MobileMe, Facebook és Flickr oldalainkkal. Ha összekapcsoljuk ezekkel az iPhoto-t, akkor pillanatok alatt megoszthatunk egész albumokat is az ottani ismerőseinkkel. A képek minden kísérő adatát is továbbítja a program, így például a geoadatok Flickr-en is megjelennek, illetve ha felcímkéztük a képeken szereplő személyeket, akkor ez a Facebok-on is látható lesz. Ráadásul a dolog fordítva is működik. Ha a Facebook-on megneveznek valakit a képen vagy megjegyzést fűznek a fotóhoz, akkor ezek a változtatások az iPhoto albumunkban is megjelenik.  Az iPhoto-val azokat a Flickr és Facebook albumainkat is el lehet érni, amit más programmal töltöttünk fel és ezeket importálhatjuk a gépünkre.  

Az új iPhoto sok fejlesztése a képekből készíthető nyomtatott albumokra és képeslapokra vonatkozik, amiket sajnos Magyarországról nem lehet megrendelni. Ezt azonban részben ki lehet kerülni, mert az összeállított fotókönyveket, naptárakat, képeslapokat magunk is kinyomtathatjuk vagy ha professzionálisabb megoldásra vágyunk, akkor készíthetünk belőlük PDF állományt, amit azután elvihetünk egy digitális nyomdába.

Mindent összevetve, az iPhoto új változata nem hozott forradalmi újdonságokat és sok esetben kényelmetlenebb lett a kezelése, főleg azok számára, akik megszokták a korábbi verziót. Néhány újdonság és a frissítás alacsony ára azonban egy próbát megér és ha huzamosabb ideig dolgozunk vele, akkor már nem is lesznek annyira zavaróak a hiányosságai, amiket remélhetően néhány gyors javítással orvosolnak majd.

Népszerű bejegyzések