Reptéri kijelző az iPhone-on

Ha mi magunk vagy egy ismerősünk repülővel utazik, biztos hogy a gyakran böngésszük az indulási és érkezési reptér weboldalát. Egy új alkalmazás már a teljes flightboard-ot a telefonunkra varázsolja.

A mobiata fejlesztői már régóta sok hasznos alkalmazást kínálnak mobiltelefonokra a repülőgéppel utazóknak. Ezek közül a FlightTrack Pro legújabb változata sok olyan újdonságot kínál, ami nagyon kényelmessé teszi az utazók vagy  a várakozók életét.

A 10 dollárért megvásárolható alkalmazással a világ 5000 repülőterét és 1400 légitársaságának járatait követhetjük nyomon valós időben. Ehhez mindössze a járatszámot vagy más azonosító adatot (indulási, érkezési hely, légitársaság, időpont) kell megadni. Ezek alapján a program lekérdezi, hogy van-e változás az időpontokban, illetve ha éppen úton van a gép, akkor egy nagyítható Google térképen követhetjük, hol tart éppen. Leolvashatjuk, hogy milyen távolságot tett már meg, mennyi van még hátra és milyen magasan repül a gép. Ezen kívül megtudhatjuk, milyen időjárás várható az indulási és az  úti célként megadott városban. A járatok és repterek korábbi adatainak feldolgozásával még egy becsült késést is kiszámol a program.

Beállíthatjuk azt is, hogy push figyelmeztetést kapjunk a gép indulása előtt és az iPhone naptárjával is lehet szinkronizálni a járat adatait. Mindezeket a program automatikusan frissíti az internetről, így pontosan tudhatjuk, ha késik egy gép vagy esetleg törölték azt. Egy járat törléséről érkező push figyelmeztetés rendkívül hasznos lehet például, ha átszállással utazunk, mert így akár az utolsó pillanatban is tudunk alternatív járatokat választani.

A FlightTrack Pro-t hozzákapcsolhatjuk a Tripit (www.tripit.com/) utazási portálhoz és át tudja onnan venni az adatokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy elegendő azt az emailt a Tripit oldalra továbbítani, amit az utazási iroda  küldött a repülőjegy adataival. A rendszer ezt automatikusan feldolgozza majd letölti a telefonunkra.

A címben említett flightboard-ok eléréséhez egy 4 dolláros kiegészítőt kell vásárolni a programhoz, azonban ez a többlet kiadás biztosan megéri, ha sokszor repülünk vagy sokszor kell ismerőseink elé kimenni a reptérre.  A világ több ezer repülőterének teljes indulási és érkezési menetrend kijelzőjét tudjuk online, 5 percenkénti frissítéssel  megjeleníteni az iPhone képernyőjén. Így azután nem fordulhat elő, hogy amikor kiérünk a reptérre, ott látjuk csak meg, hogy néhány órát késik a gép és feleslegesen rohantunk. De ugyanígy ellenőrizhetjük azt is, hogy el fogjuk-e érni az átszállást, mert egyszerűen megnézhetjük az akár több ezer kilométerre lévő reptér kijelzőjét.

A program iPhone-os változatát a retina kijelzőhöz optimalizálták és létezik iPad és Android változata is.

Népszerű bejegyzések