Tesztelje, hogy meddig működik még az SSD-je?

A merevlemezekhez számos olyan program létezik, amelyik alapos diagnózist tud felállítani azok állapotáról. Hasonló vizsgálatot végezhetünk az SSD-ken egy ingyenes programmal.

Az SSD life program ablakában könnyen értelmezhető formában láthatjuk a számítógépünkben található SSD meghajtók általános és technikai adatait.

A legnagyobb méretben és legfeltűnőbb színnel a legfontosabb információt találjuk: milyen a flash meghajtó összesített állapota. Ha ez az adat zöld háttérrel jelenik meg, akkor már nagy gond nem lehet.

Ezután következnek a meghajtó általános adatai, gyártója, típusa, a teljes és a jelenleg szabad kapacitása. A Work time sorból megtudhatjuk, hogy már hány órát használtuk az SSD-t, a Powered on pedig azt árulja el, hogy hányszor kapcsoltuk be. Ezután százalékos értékben is leolvashatjuk, milyen egészségnek örvend a memória lemezünk. A mérési értékek alapján még azt is megbecsüli az alkalmazás, hogy meddig fog élni a meghajtónk.  A program ablakának alján pedig az írási/olvasási naplót találjuk.

Az SSD life programot a http://ssd-life.com/index.html oldalról lehet letölteni, két változatban. Aki a flash meghajtójának pillanatnyi állapotára kíváncsi, annak tökéletesen megfelelő az ingyenes változat. Aki azonban folyamatosan és automatikusan szeretné figyelni, mennyire vannak biztonságban az adatai, az 20 dollárért megveheti a Pro változatot, ami 4 óránként ellenőrzi az SSD állapotát és ha az romlik, akkor azonnal figyelmeztetést ad. A fizetős változat ezen kívül megmutatja a S.M.A.R.T. adatokat is és minden mérési eredményt 30 napon túl is tárol.

Népszerű bejegyzések