Vezeték nélküli joypad iPhone-ból - videó

A számítógépes játékok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogyan lehet azokat irányítani.  A konzolokhoz hasonló játékélményt joypad használatával lehet elérni, amit akár iPhone-ból is készíthetünk.

Az “átalakítást” legegyszerűbben a Joypad nevű programmal tudjuk megoldani. A rendszer két részből áll, az egyik az iPhone-on fut, a másik pedig azon a számítógépen, amin játszani szeretnénk. A számítógépes kliens Windows vagy Mac változatát ingyen lehet letölteni gyártó weboldaláról (http://getjoypad.com/), a telefonon futó programot pedig az App Store-ban lehet 2 dollárért megvásárolni.

Ha mindkettőt elindítottuk, akkor a telefonnal WiFi-n keresztül tudunk a számítógéphez kapcsolódni és az ott emulátoron futó klasszikus játékokat irányítani. Az iPhone képernyőjének egyik oldalán a joypad-okon megszokott négyirányú vezérlőt találjuk, a másik felén pedig a programozható, illetve a játékok beállításától függő gombokat.


Első próbálkozásra kissé furcsa, hogy a gombok “nyomogatását” mindössze a képernyőhöz való hozzáéréssel tudjuk szimulálni, azonban ezt  gyorsan meg lehet szokni.

Az iPhone vezeték nélküli joypad-ként való használatához WiFi kapcsolatra van szükség, de nem kell, hogy WiFi hálózatunk legyen, ugyanis létre lehet hozni a telefon és a számítógép között egy ad-hoc WLAN összeköttetést is. Ezután pedig jöhetnek a retro játékok, amiket Windows-on vagy Mac-en elérhető emulátorokkal lehet játszani. Ezeknél akár többjátékos módot is lehet alkalmazni, ehhez a számítógépen két példányban kell elindítani a kliens programot és két különböző Phone-t kell ezekhez csatolni.