Bizalmas fotók megosztása

A leggyakrabban használt internetes fénykép megosztó szolgáltatásoknál nincs vagy csak részben van arra lehetőség, hogy szabályozhassuk, ki láthatja az általunk feltöltött fotókat. Pedig nem biztos, hogy egy családi esemény képeit az egész világnak meg akarjuk mutatni. Az ingyenes Flickr, Picassa és Snapfish használatakor csak részben állíthatjuk be a hozzáférési jogosultságokat. Ha azonban áldozunk rá egy pár dollárt, akkor olyan képmegosztó szolgáltatásokat is találhatunk, ahol az elsődleges szempont, hogy privát felvételeinket ne láthassák illetéktelenek.

A SmugMug (www.smugmug.com) úgy hirdeti szolgáltatását, hogy ez a fényképek Fort Knox-a. Azonban itt a fegyveres őröket többszintű jelszavas védelem helyettesíti és arra is van mód, hogy minden egyes galériánkat különböző jelszóval lássuk el. Ha azonban még ezeket a jelszavakat sem akarjuk kiadni, akkor használhatjuk az egyedileg generált webcímeket, amik az adott galériára mutatnak és olyan összetettek, hogy azok kitalálása gyakorlatilag lehetetlen. A SmugMug 14 napig ingyenesen kipróbálható, azután pedig évente 40 dollárért korlátlan számban tölthetünk fel rá képeket. Ha pedig az 50 dolláros előfizetést választjuk, akkor legfeljebb 10 perc hosszúságú videók bizalmas megosztására is használhatjuk.  

Aki még többet is hajlandó áldozni magánélete védelmére, illetve még látványosabb formában szeretné megosztani rokonaival a fényképeit, annak az évi 99 dollárért előfizethető Phanfare (www.phanfare.com) szolgáltatást érdemes megnézni. A SmugMug-hoz hasonlóan itt is létre lehet hozni különböző galériákat és ezek megjelenítését saját kedvünk, ízlésünk szerint alakíthatjuk. A feltölthető képek száma itt is korlátlan, ráadásul a videók maximális hossza 20 perc lehet. Az ingyenes kipróbálásra itt is van lehetőség.

A két bemutatott, védett képmegosztónál a Privacy Setting között lehet megtalálni azt a beállítási lehetőséget, ami megakadályozza, hogy a különböző keresőrendszerek indexeljék és találati listájukban megjelenítsék a csak magáncélokra feltöltött képeinket.

Népszerű bejegyzések