Életlen képek utólagos javítása

A digitális fényképezőgépekkel nehéz homályos képeket készíteni. Ha azonban mégis előfordul ilyen, akkor egy új Photoshop kiegészítővel még kijavíthatjuk a hibát.

Az automatikus élességállítás a legtöbb esetben tökéletesen működik és a beavatkozásunk nélkül is tűéles fényképeket lehet készíteni a segítségével. Ha mégis homályos lesz az elkészült fotó, annak általában az az oka, hogy a kép egy számunkra kevésbé fontos részét élesíti ki a rendszer vagy az expozíció  közben elmozdul a kamera.

A digitális képszerkesztés, pontosabban Topaz Labs Infocus szűrője azonban még ilyenkor is tud segíteni. A gyártó weboldaláról (http://www.topazlabs.com/infocus/) letölthető és harminc napig ingyenesen használható Photoshop kiegészítővel gyorsan és kényelmesen lehet a lehető legtöbbet  kihozni a homályosra sikerült fotókból.

A szűrők közé beépülő Infocus egy új ablakban nyitja meg a szerkeszteni kívánt képet. Ennek jobb oldalán találjuk a beállítási lehetőségeket, az ablak legnagyobb részén pedig a kép jelenik meg. Itt ránagyíthatunk arra a részre, ami az utólagos élesítés szempontjából a legfontosabb. A kép változását azonnal láthatjuk, amint valamelyik beállítást megváltoztatjuk, illetve egy kattintással tudunk váltani az eredeti és a javított fotó között. Így könnyen ellenőrizhetjük, milyen hatásai vannak az egyes paramétereknek.

A korábban már említett, két leggyakrabban életlenséget kiváltó okhoz előre definiált beállításokat is találunk. A General beállítás tökéletes megfelelő, ha például egy arckép fotózásakor az automatika a hátteret élesítette ki és a személy homályos maradt. A finom beállításokhoz tartozó csúszkákkal  tudjuk pontosan az adott képhez igazítani az élesítést.

A másik gyakori hiba oka, hogy felvétel közben elmozdult a gép. Ilyenkor a Straight Motion módszert kell választani. Itt meg lehet adni az elmozdulás irányát és ennek megfelelően próbálja a program kiszűrni az elcsúszást. Itt is van mód az részletes paraméterek hangolására. Ezekkel lehet például megadni, hogy az élesség állítást az egész képre akarjuk-e optimalizálni vagy annak csak egy részlete érdekes számunkra.

Az előre megadott beállításokon kívül az Infocus minden paraméterét tetszés szerint változtathatjuk, hogy kipróbáljuk, mikor érjük el a legjobb eredményt. Ha meg vagyunk elégedve a kiélesített képpel, akkor visszatérhetünk a Photoshop-ba, ahol azután tovább szerkeszthetjük vagy elmenthetjük a fotót.

Népszerű bejegyzések