Internet magazin formában

A világhálón található információkat sokféle módon lehet megjeleníteni. A Microsoft legújabb fejlesztésével látványos, képes újságot készíthetünk az internetes adatokból.

A Montage névre keresztelt szolgáltatással összegyűjthetjük és montázst készíthetünk a bennünket érdeklő témákból, az elkészült “műveket” pedig megoszthatjuk ismerőseinkkel vagy az egész világgal. Első lépésként a Montage oldalán (http://montage.cloudapp.net/) megnézhetjük, hogy mások milyen összeállításokat készítettek eddig.  A Gallery oldalon mindig a legújabb montázsok jelennek meg, de ezek között címkék és készítők szerint is válogathatunk vagy kereséseket is végezhetünk. Mielőtt nekikezdenénk saját összeállításunk elkészítéséhez, érdemes megnézi, hogy mások mire és hogyan használták a Montage-t, így jobban megismerhetjük annak lehetőségeit.

A Make your own linkre kattintva tudjuk elkezdeni a munkát, előtte azonban be kell jelentkezni. Ehhez Windows Live, Twitter vagy Facebook account-ra van szükség. 
Ezután már nincs más dolgunk, mint beírni azt a témakört, amiről  összeállítást szeretnénk készíteni. A Montage összeszedi a témához kapcsoló tartalmakat az internetről és elhelyezi a szöveges és képes információkat egy oldalon. Az oldal kinézetét könnyen megváltoztathatjuk, mert több előre definiált elrendezés közül lehet választani. A kiválasztott layout-ot később minden részletében megváltoztathatjuk. Az oldalon található hasábokat, dobozokat egyesíthetjük, feloszthatjuk vagy törölhetjük, de újakkal is bővíthetjük montázsunkat.

Amikor véglegesítettük az elrendezést, akkor következhet a tartalom kialakítása. Nem kötelező a kiindulásként kapott információkat lecserélni, de bármelyik információs dobozt átalakíthatjuk.  Csak az adott terület főlé kell mozgatni az egeret, hogy megjelenjen a szerkesztési lehetőség. Ilyenkor állíthatjuk be, hogy a doboz milyen típusú legyen. Nyolc megjelenítési forma közül lehet választani. Ezek a Bing Twitter Maps, Image, News, RSS, Text, Twitter Timeline, Twitter és Video. A választás után megjelenő keresőben az eredetileg beállított téma jelenik meg alapértelmezésként, de ezt megváltoztathatjuk. Például nincs semmi akadálya, hogy az oldal fő témája a karácsony legyen, de tegyünk rá egy olyan dobozt, ami havas tájképeket fog diavetítésként mutatni.

Az elkészült montázsok a hagyományos papír alapú változatoknál jóval mozgalmasabbak lehetnek, mert a rendszer folyamatosan frissíti a tartalmakat, így mindig az adott témában az interneten található legfrissebb információk, képek, videók, Twitter bejegyzések fognak a létrehozott oldalon megjelenni. 

A kész alkotást elmenthetjük és megoszthatjuk a közösségi oldalakon vagy publikálhatjuk a Montage rendszerében is.  Ha pedig nem vagyunk megelégedve vele, akkor később tovább szerkeszthetjük vagy akár törölhetjük is.

Népszerű bejegyzések