A Matroska egyszerű kibontása

A Matroska vagy MKV egy multimédiás konténer formátum, melyben korlátlan számú hang, videó és felirat sáv lehet egyetlen állományba összefogva. Egy ingyenes programmal azonban könnyen kiszedhetjük belőle, amire szükségünk van.

A teljesen nyílt forráskódú MKV-t  gyakorlatilag a nagy felbontású (720p illetve 1080p)  filmek szabványos formátumának tekinthetjük. A különböző részekből álló multimédia fájlból az MKVCleaver nevű programmal kiválogathatjuk és külön-külön elmenthetjük a részeket. A programot a fejlesztő weboldaláról (http://apps.einsof-haras.ca/mkvcleaver_about.html) lehet letölteni, de ez csak egy grafikus felhasználói felületet ad az MkvToolNix-hez (http://www.bunkus.org/videotools/mkvtoolnix/), amit előzőleg telepíteni kell a számítógépünkre.
  
A programmal megnyitott MKV állományról azonnal láthatjuk, hogy milyen videó-, hang- vagy felirat fájlokat tartalmaz. Csak ki kell jelölni, hogy ezek közül melyeket szeretnénk kiszedni és az Extract Tracks gombra kattintva indíthatjuk a műveletet. Párhuzamosan több összetevőt, például a videó és a hangsávot is elmenthetjük. A kimeneti könyvtárban a beállításainknak megfelelően elnevezett fájlnevekkel fognak megjelenni a multimédia állományok.

Ha videó sávot akarunk kiszedni az MKV fájlból, akkor azt is bejelölhetjük, hogy azonnal konvertálja a program a nehezen kezelhető H.264 formátumot a gyakrabban használt AVI kódolásra. Annak ellenére, hogy az alkalmazás eredetileg nagyon sok kódolási eljárást ismer, lehetőség van arra is, hogy egyedi codec-ekkel bővítsük.

A Windows alatt működő MKVCleaver-rel gyorsan és kényelmesen lehet kibontani a Matroska állományokat és a még a videó konvertáláshoz sem veszi túlságosan igénybe a számítógép erőforrásait.

Népszerű bejegyzések